Vikta gäddan utan våg

Saxat direkt ur senaste numret av Fiskejournalen kommer en artikel om en superspännande metod för att, med mycket hög precision, uppskatta en gäddas vikt. Fiskejournalens redaktör Anders Holm har pratat med Roger Samuelsson i Motala som utarbetat den matematiska formeln för en gäddkalkylator.

Tidigare var vikt det vedertagna måttet som beskrev digniteten av en gäddfångst, idag anger allt fler gäddfiskare sina fångade fiskar med längdmått. Kvar kan då frågetecken kring fiskens vikt lämnas. En gädda på 100 centimeter kan exempelvis väga allt mellan 4-12 kilo beroende på fiskens kondition, även om den vanligaste vikten lär vara cirka 7-8 kilo. I detta fall spelar alltså fiskens kondition en stor betydelse och då är omkretsen en viktig faktor.

För att få en uppskattning om vad en gädda kan tänkas väga om man har längd- respektive omkretsmått – har Roger Samuelsson i Motala utvecklat en programvara.

– Det började som en kul grej egentligen. Jag tror det var fångstrapporter med både rimliga och orimliga mått genom åren som fick mig att börja fundera på att det borde gå att få ett hum om vikten så länge man har längd och omkrets på en fisk, säger han och tillägger:

– Och jag ser Esokgs fortfarande bara som en kul grej, en leksak för nördiga gäddfiskare.

Under fem års tid dokumenterade Roger sedan flera hundra egenfångade gäddor.

– Jag tog med mig block, penna och en bra våg, sen kom bokförandet igång och jag fyllde i mina papper noggrant efter varje fångst. 

Han sammanställde och laborerade, fram och tillbaka, för att hitta en matematisk formel med allt insamlat underlag. 

– Mina gäddor sträckte sig upp till min största på elva kilo, så sedan tog jag hjälp av registreringar och trovärdiga källor för att få med fler stora gäddor. Till slut kom jag fram till en som visade sig fungera och nu vågar jag dela med mig av den, säger han. 

Den digitala viktupskattaren, eller kalkylatorn närmare bestämt, kallar han Esokgs och är idag ett finslipat Excel-dokument där han kan mata in gäddans längd och omkrets. I retur får han fiskens uppskattade vikt enligt den hemliga formeln. Han säger själv att den sällan har en felmarginal större än fem procent. Dessutom ges en hint om fiskens proportioner, om den är undernärd, normal eller välgödd i sin kondition. 

Den har alltså visat sig fungera även för större gäddor?

– En kompis fick en gädda i Motalaviken på 14,8 kilo och när vi testade den enligt kalkylatorn skiljde det två hekto. En annan polare drog en tidig vårgädda som var 123 centimeter med en omkrets på 38 centimeter och den vägde bara 8,5 kilo. Precis som det låter var den väldigt undernärd, men det diffade också bara ett par hekto när jag matade in den, vilket får ses som godkänd felmarginal. 

Kan du sitta och granska folk som visar upp sina fångster på sociala medier?

– Ha ha, jajamän, det gör jag. Ibland när jag ser en fångst ställer jag mig frågan om det verkligen kan stämma och går in för att kolla. 

Har du avslöjat någon bluff?

– Dagspressen granskar ingenting, de köper allt en fiskare säger om de fångat en stor gädda. I det sammanhanget har det ju hänt att jag varit övertygad om att uppgifter inte stämmer.  

Naturligtvis blir vi nyfikna att testa kalkylatorn på det svenska gäddrekordet från 2016 som lyder 21,07 kilo. Längden 128 centimeter matas in tillsammans med omkretsen 71 centimeter, tillbaka får vi 20,55 kilo som kalkylatorn klassar som ordentligt välgödd.

– Det ska ju sägas att det är svårt att slå fast om vikten på en gädda rör sig om prick 17 eller 18 kilo eftersom det finns en rad faktorer som ändå påverkar hur en gädda är stöpt.

I takt med att fler mäter sina fångster av olika anledningar kan Rogers verktyg komma till nytta för att ge en uppskattning om hur mycket en gädda kan tänkas väga. Att få ett hum om det ligger många fiskare varmt om hjärtat. 

– Det är kul om vågen kan komma till användning, jag ser många diskussioner och frågor på nätet som handlar om att uppskatta gäddors vikt.

Vill du testa kalkylatorn?

Mejla Roger på To-esokgs@outlook.com för att få tillgång till filen som hjälper dig att uppskatta vikten om du har gäddans längd- och omkretsmått. Roger välkomnar återkoppling för att hålla kalkylatorn så uppdaterad och finslipad som möjligt.

Anders Holm

Publicerad: 31 January 2023
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Savage Gear 4Play V2 Swim & Jerk 16.5 cm [35 g] 1-pack
Rek. 229 kr Fr. 161 kr Du sparar:
Savage Gear 4Play V2 Liplure 16.5 cm [32 g] 1-pack
Rek. 229 kr Fr. 161 kr Du sparar:
Okuma Inspira Blue frambromsad haspelrulle
Rek. 1399 kr Ordinarie pris 729 kr Fr. 656 kr Du sparar:
Shimano Beastmaster FX haspelspö
Rek. 1799 kr Fr. 1621 kr Du sparar:
Gunki Iron-T Chooten C Pike Addict jerkbaitspön
Rek. 2748 kr Fr. 1629 kr Du sparar: