Viktig studie på matfiskar: Mest miljögifter i syd – minst i norr

Sillen och strömmingen i Östersjön riskerar att försvinna på grund av överfiske. Foto: Erling Svensen/ Havsforskningsinstitutet

Ju längre söderut och varmare vattnet är – desto högre miljögifter i fisken. Inte minst när det gäller kvicksilver. Det visar en färsk studie från Norge där 25 000 fiskar har undersökts.

Det är forskare vid Havsforskningsinstitutet som gjort en omfattande studie, som även är intressant för svensk del. Det visar alltså att nivåerna av miljögifter är högst i södra delen av landet. De fiskar som undersöktes var bland annat torsk, sill, makrill och långa.
– Vi såg att det är de pelagiska arterna, som makrill och sill, som bidrar mest till intaget av miljögifter som dioxiner och dioxinliknande PCB, säger forskaren Michael Bank på Havsforskningsinstitutet hemsida.

Forskarna konstaterade också att fiskarna hade högre kvicksilverhalter där det var mer sedimentföroreningar och varmare vatten.
– I både levern och filén var kvicksilverinnehållet högre i dessa områden. Detta är viktiga fynd för att förstå vilken påverkan som klimatförändringarna har på sjömaten, säger Michael Bank.
Här kan du läsa mer om den norska undersökningen.

 

Publicerad: 06 November 2021
Av: Anders Lundin