Viktiga ålgräsängar försvinner

Ålgräsängarna är fiskarnas barnkammare och är oerhört viktiga för hela ekosystemet. Bild: HaV

Det viktiga ålgräset fortsätter att försvinna från västkusten. En ny rapport visar på en utveckling som är både dyr för samhället och farlig för havsmiljön.
Ålgräsängar kallas ofta havets barnkammare eftersom de ger skydd och mat för flera av våra viktigaste fiskarter, som torsk, sej, vitling, ål och havsöring. Ålgräset är viktigt även för många andra djur och växter. I Skagerrak har forskare hittat över 40 olika fiskarter, 125 arter av fastsittande djur och 72 arter av fastsittande makroalger i ålgräsängar

Det leder till mindre produktion av torsk, ökad övergödning och sämre vattenkvalitet.

.– Förlusten av ålgräsängar i Bohuslän sedan 1980-talet omfattar enorma områden, uppskattningsvis 12 500 hektar. Det har också lett till mindre produktion av torsk, ökad övergödning och sämre vattenkvalitet, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Ålgräset tar hand om näringsämnen och motverkar övergödning, det binder partiklar och förbättrar vattenkvaliteten, det skyddar stränder mot erosion, det binder upp kol i havsbotten och fungerar därigenom som en buffert mot våra koldioxidutsläpp.
– Ålgräsängar räknas till de mest värdefulla ekosystemen på jorden även om det är svårt att sätta värdet i kronor och ören. Förlusten av ålgräs i Bohuslän har kostat Sverige mellan fyra och tjugoo miljarder kronor i form av förlorade ekosystemtjänster, säger Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet som tillsammans med miljöjuristen Lena Gipperth lett forskningsgruppen som skrivit rapporterna.
– Allra viktigast är att försöka skydda återstående ålgräsängar. Vi har tagit fram en handbok med fungerande metoder för att restaurera ålgräs i Sverige men restaurering tar tid, är dyrt och förenat med osäkerhet. När ålgräsängar försvinner kan miljön förändras så mycket att de kanske inte längre kan växa på platsen, säger Per Moksnes.
Läs mer.

 

 

Publicerad: 20 September 2016
Av: Fiskejournalen