ANNONS

Vill du bli en mästare på stor abborre? Lär av en av de bästa!

Adam fiskar med både hjärta och hjärna vilket gjort honom till en sann mästare. Foto: Privat
ANNONS

Vi tog ett snack med Adam Wiking som utan tvekan är en av landets skickligaste abborrfiskare. Vi bad honom ge oss tipsen som tar oss från mediokra till mästerliga abborrfiskare. Läs och lär. Här är en kille som har koll på detaljerna.

Adams Wiking har lagt ofantligt mycket tid på sitt abborrfiske. Han har fångat många abborrar över två kilo här hemma och många fler i Holland och Spanien. Adams största abborre i Sverige vägde vägde 2110 gram, hans längsta (en annan fisk) var 52 centimeter. De två största abborrar han fångat utomlands fisk han i Spanien. Den ena av dessa fiskar vägdes till 3020 gram, den andra mättes till 54 centimeter.

Noggrannhet och ett analytiskt sätt att tänka kännetecknar Adams sätt att närma sig fisket. Det är ingen slump att han lyckas så bra som han gör och hans talang har fått prestigemärket Illex att utse Adam till Amabassadör för märket.

Så här tänker Adam Wiking om abborrfiske.

Lämna den lättillgängliga udden/bryggan och kasta-veva tekniken! Börja planera ditt fiske och fiska istället där dina drömmars abborrfiske finns.

Om du är ute efter stor abborre måste du fiska i ett vatten där det finns stor abborre. Det är det viktigaste tipset som faktiskt väldigt många missar. Även om du vet att det finns mycket abborre eller ganska stor abborre så är det inte alls säkert att det finns ens en enda riktigt stor abborre där du fiskar.

När du vet vad du vill få ut av ditt abborrfiske så är det dags att leta upp ett vatten som lever upp till dina förväntningar. Våga fråga och lägg pussel! Vet du någon som du tror sitter på information som kan hjälpa dig hitta rätt vatten så ställ frågan. Den lokala fiskekkubben kanske har någon som du vet lyckats bra med sitt abborrfiske. Din lokala fiskebutik får ständigt färsk info från kunder och på internet kan man i dag få kontakt med likasinnade som aldrig förr.

Adam med spansk megaabborre

Fiske förbrödrar och de flesta är faktiskt både hjälpsamma och omtänksamma i vår fiske-community.

Sen kan du fortsätta söka information själv. Har sjön som du går och tänker på provfiskats någon gång? Vad säger det resultatet om sjöns abborrbestånd. Kanske finns en vattenrättsägare som nätar i sjön, vad kan han berätta om sina fångster? Har han fångat många eller riktigt stora abborrar? Våga fråga!

När du ramat in vattnet som du tänkt fokusera på kommer nästa steg i planeringen. Kartläggning av heta platser i sjön. Vad finns det för annan fisk i sjön som abborren kan tänkas predera på? Finns det kräftor?

Försök hitta områden där mycket av abborrens föda finns, för det är i dessa områden eller i dess direkta närhet som du skall lägga tiden för ditt fiske.

Var finns fisken och hur tar du dig dit, kan du nå de platserna från land eller måste du ut på sjön?

Att kartlägga en sjö själv kan ta tid men det kommer vara värt det. Ofta upptäcker man då också att gamla djupkartor inte alls stämmer utan bara ger en fingervisning om hur sjön ser ut under ytan. Jag har själv spenderat otaliga timmar på att lära känna mina vattens djupkurvor, grynnor och branter. Innan jag hade sparat ihop pengar till mitt första ekolod så hade jag alltid ett handlod med mig i den gamla träekan där jag startade mitt fiske. Djup- och botteninformation är ovärdelig för att kunna lägga fisketiden i rätt del av sjön. Hittar du struktur och bottenbeskaffenhet som abborrens föda rör sig runt så kommer du hitta abborren.

Finns det en djupkarta över sjön som du kan använda eller behöver du kartlägga sjön själv?

Nästa tips är att imitera rätt. Abborren går liksom andra fiskar att reta till hugg. Fiskar har inga händer att prova med, de provar om saker går att äta med munnen. Att fiska snabbt med ett ettrigt bete kan vara fantastiskt effektivt och ge mycket fisk men inte alls lika ofta det som levererar de stora fiskarna. En fisk som är för nyfiken på betet blir inte gammal och stor. Jag är övertygad om att fiskar som blivit stora är mer försiktiga i sina födoval. Försök istället att imitera abborrens föda så naturtroget du kan och inte bara i utseende utan också i rörelsemönster om du är ute efter att lura en gammal och stor individ. Veva inte bara in betet, studera bytet du försöker imitera och fiska hem ditt bete därefter. Abborren minns vad den har ätit när den växte upp och slutar inte äta husmaskar, dagsländelarver och blodmaskar bara för att den också jagar löja, elritsa, kräftor eller mört. Så äter dina abborrar löja så bör du fiska din shadjig som en löja. Men plockar abborren i din sjö kräftor och små insekter längs botten – fiska ditt bete i tempo som motsvarar vad du försöker imitera. Men glöm inte att att samma abborre kan ta på båda typerna av bete. Ibland på grund av årstid och väder men ibland av ren tillfällighet, att man ”råkade” kasta betet på precis rätt plats.

Ibland handlar det bara om att hamna rätt och det gör du oftare genom göra rätt i de första stegen i din planering. Så välj ditt vatten och kartlägg det först. Det är A och O.

Vi bad Adam ge oss exempel på de beten som han räknar som sina favoriter. Av naturliga själ kommer dessa från Illex. I ärlighetens namn ska det sägas att Illex beten gjort sig kända för att vara mycket bra.

För renodlade fiskjägare som äter mycket löja, nors och siklöja föredrar Adam att fiska med jiggar som Magic Slim Shad och vobbler som DD Squirrel.

För det lite mer kluriga finessfisket efter stora lata abborrar som föredrar att söka sin föda på botten eller bara står där och tjurar brukar Adam bland annat fiska med finessbeten som Scissor comb och olika kräftjiggar.

Publicerad: 11 dagar sedan
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Gunki GT FV frambromsad haspelrulle
Rek. Ordinarie pris 632 kr Fr. 337 kr Du sparar:
Storm 360GT Costal Mangrove Minnow 8 cm 7-pack
Rek. 89 kr Fr. 48 kr Du sparar:
Storm Gomoku Spin 6 cm 1-pack
Rek. Ordinarie pris 109 kr Fr. 76 kr Du sparar: 33 kr
ANNONS