ANNONS

Vinterabborre i öppet vatten — experttips från abborrsnillet Adam Wiking

Adam med en riktigt fin borre tagen under bistra förhållanden. Foto: Privat
ANNONS

Fiskejournalen pratade med den superbegåvade abborrfiskaren Adam Wiking om vinterfiske i öppet vatten. Det visade sig vara något av en kall favorit.

Visst kan man fiska abborre i öppet vatten mitt i vintern! Fisken är köldstel och behovet av mat är en bråkdel jämfört med under sommaren. Likväl äter fisken och med en stor portion tålamod och rätt teknik är det rätt tid för att ta en riktigt stor abborre.

Adam Wiking är något av ett fenomen när det gäller abborrfiske. Hans fångstatistik över stora abborrar är exceptionell. Men statistiken är inte det som driver Adam. Med ett genuint intresse för, och kärlek till, abborren och abborrfiske är det upplevelsen som är det viktigaste. När jag frågar hur många abborrar över två kilo han fångat vill han först inte svara. Med lite tjat kommer en siffra som närmar sig etthundra.

Adams första tvåkilosfisk gjorde ett så djupt intryck på honom att han bara måste få uppleva det igen.

—Den var så stark och min ”pump” sprutade sånt adrenalin efter att jag sett att det var en abborre. Minnet av den fighten och tillfredsställelsen efteråt gör att jag söker den kicken igen, säger Adam.

Han berättar att han sedan dess aldrig fångat en abborre som satt inne på samma råstyrka. Men han har haft på!

—Under resans gång så har jag bränt ett gäng abborrar under fight som jag vet hade gjort mig sådär riktigt ”abborrsjuk”. Den längsta abborren jag sett tappade jag sommaren 2021. Den såg ut att vara välkonditionerad trots att den förmodligen var gammal. Det är utan tvekan den absolut starkaste abborren jag haft på och den lämnade mig helt tom. Idag ser jag bara med fascination tillbaka på den händelsen, tänk vad som gömmer sig i våra vatten.

När vi pratar med Adam är det några grader över nollan i Västsverige och sjöarna ligger öppna. Det är svårt men på inget sätt omöjligt att fiska abborre från båt just nu. Vi bad Adam ge oss sina bästa tips för alla oss som längtar ut på abborrfiske Han säger att det visserligen är svårt i öppet vatten om vintern men att han älskar utmaningen och att nu slipper man de små och får de stora.

Så här lyder Adams tips:

—Leta bottennära. Använda de kunskaper om abborren och de platser i sjön som du samlat under pimpelfiske de år som isen legat. Fiska långsamt och räkna med att hugget kan komma närsomhelst. Behåll koncentrationen hela tiden!

Han tillägger:

—Att fiska i blötväder och bara några plusgrader i luften är ofta tuffare än att fiska i minusgrader så klä dig varmt for att kunna behålla koncentrarationen. Om du fryser så ta en paus tills du fått upp värmen igen innan du fortsätter nöta.

Som för alla duktiga abborrfiskare är beten en blandning av religion och vetenskap. Man både tror och man vet vilka beten som funkar bäst i en given situation. Adam är lämpligt nog sponsrad av Illex som har en rad otroligt fina abborrbeten i sitt sortiment. Vi frågade om vilka beten han hade valt för en tur just nu, i öppet vatten mitt i vintern. Här är hans mycket detaljerade svar:

  • Långsamt fiskade Magic Finesse Shad och Scissor Comb på carolina tackel eller lätta skallar.
  • Yammy fish och Flick Shake på nedskalle.
  • En liten crank som Diving Cherry 48 och Jerkbait som Rerange 110 SP och Battle Minnow 80 F och 135 SP har sina stunder fiskade med långa stopp.
  • Hittar jag fisken men märker att inget funkar så kör jag dropshot med Magic May Fly och då brukar dagen vara räddad inom ganska kort.

Naturligtvis finns det beten från andra tillverkare som fiskar bra under rådande förhållanden. Men Adam håller sig till beten från det företag han sponsras av.

Vi pratar vidare om Adams kärlek till abborrfiske. Vi som följer honom i sociala media har kunnat se upprepade fångster av fantastiska abborrar. Men vad driver honom att fortsätta med just abborre?

—Jag vill möta en abborre som drar som en berggylta och har agility som en öring. De finns och deras gemensamma nämnare är att de är stora.

Publicerad: 6 dagar sedan
Av: Anders Nicander

Relevanta prylar från vår butik:

ANNONS