Yrkesfisket kan få fånga mer lax – möts av kritik

Dra i bromsen nu!

Östersjölaxen är en angelägenhet många länder inom EU, och när EU-kommissionen presenterar sitt förslag på fiskekvoter för 2021 så finns en höjning av laxkvoten med. Något som inte uppskattas bland sportfiskare.

Den här tiden på året brukar stämningen i fiskeleden vara tät, med anledning av EU-kommissionens förslag till fiskekvoter för Östersjön. Årets förslag får både ris och ros av Sportfiskarna. 

En stor fråga är varit hur det kritiserade trålfisket efter sill/strömming ska hanteras, och där följer kommissionen ICES rekommendation om en kraftig minskning. I centrala Östersjön handlar det om en minskning med 36 procent, medan det i Bottenhavet föreslås en oförändrad kvot. 
– Ett problem med ICES-rådgivningen är att när de lämnar ett vetenskapligt råd för ett så här stort område tas ingen hänsyn till exempelvis nuvarande enorma uttag i små kustnära områden. Trots detta har fisket i Östersjön nyligen MSC-märkt, skriver Sportfiskarna i sin analys.

NÄSTAN 100 000 LAXAR

När det gäller laxen så föreslås det som sagt en höjning med 9 procent i Östersjöns så kallade huvudbassäng. Det får fångas 94 496 laxar, jämfört med den aktuella kvoten på 86 575 laxar.
– Samtidigt som flera av Östersjöns fiskbestånd som det östra torskbeståndet kollapsar ser vi en långsam återhämtning av laxen och detta bör inte äventyras genom en ökning av det kommersiella fisket efter lax, säger Sportfiskarnas Glenn Douglas.

Kvoterna ska slås fast av EU:s ministerråd 19–20 oktober. På Sportfiskarnas hemsida kan du läsa om samtliga föreslagna kvoter.

Publicerad: 31 August 2020
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Abu Garcia Venturi 1002 MH haspelspö 10' 15-50 g
Rek. 1059 kr 699 kr 559 kr Du sparar: 140 kr