Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Metspöt som förde vidare ström från en el-ledning. Foto: Privat
Fiskeolyckan: ”Många tar inte hänsyn till ledningarna”

– Man ska över huvudtaget inte fiska i närheten av el-ledningar, och i synnerhet inte med material som leder ström. 
Det säger Anders Ekberg, driftschef på Ellevio, som vill varna allmänheten med anledning av händelsen där en kvinna fick ström genom kroppen via metspöt. 

Den inblandade kvinnan som Fiskejournalen berättat om, Karin Johansson, ådrog sig allvarliga brännskador, och de har haft regelbunden kontakt efter händelsen. 
Anders Ekberg konstaterar att det tyvärr fiskas flitigt vid flera vattennära el-ledningar i Sverige, och det är inte ovanligt att fiskedrag och linor fastnar och hänger kvar i ledningarna. 
– Många tar inte hänsyn till ledningarna, eller tänker på vilka risker det innebär. Extra farligt är det med fiskespön i kolfiber, eftersom kol leder ström, säger Anders Ekberg. 

SKA ALDRIG CHANSA
Det finns en uppsjö av fiskelinor på marknaden i dag och deras förmåga att leda ström beror på flera olika saker inklusive om linan är våt eller torr.
Anders poängterar att man aldrig ska chansa utan enda sättet att vara säker är att aldrig fiska i närheten av el-ledningar. Han poängterar dock att bolaget inte vill skuldbelägga kvinnan som råkade ut för den aktuella olyckan. 
– Hon hade otur, och i hennes fall hoppade ju strömmen över till spöt, vilket visar hur riskabelt det kan vara. Tillsammans med henne vill vi nu förebygga att det inträffar igen, säger Anders Ekberg.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta