Fiskepolitiken hotar kulturarvet

Enligt Niklas Ekstedt hotar dumpning matkulturen. Foto: niklasekstedt.se

Enligt Niklas Ekstedt hotar dumpning matkulturen. Foto: niklasekstedt.se

Dumpning av fisk väcker starka reaktioner. Kocken Niklas Ekstedt, känd bland annat från programmet Niklas Mat i SVT, skräder inte orden.
– Det är en av de största katastroferna i mänsklighetens historia, både biologiskt och kulturellt.
Niklas Ekstedt har gett ut fler kokböcker, och driver även restaurang 1900 i Stockholm. Mattraditioner är något som ligger honom varmt om hjärtat. Det han har lärt sig vill han föra vidare till kommande generationer, men vanskötseln av fiskbestånden hotar att bryta kedjan av kunskap.
– Ur gastronomiskt perspektiv är det enormt tragiskt, säger han. Jag kan inte med gott samvete lära ut många av de rätter som ingår i våra traditioner.
Niklas Ekstedt tycker det är viktigt att visa politikerna att det finns en stark opinion i frågan. Därför ställer han sig, i likhet med kockar som Jamie Oliver, Gordon Ramsay och Paul Svensson bakom Fish Fight-kampanjen.
Om Niklas Ekstedt fick bestämma skulle direktiven vara betydligt tuffare.
– Till exempel borde man stoppa trålningen helt, säger han.
Över huvud taget vill Niklas Ekstedt se en fiskeförvaltning som är mer inriktad på bevarande.
– Vi måste börja se på fisken på samma sätt som vi ser på djuren på land, säger han. Du går ju inte ut i skogen och skjuter alla fåglar du ser, oavsett jaktsäsong, men det är precis vad vi gör med fisken.

Läs mer om dumpning och Fish Fight-kampanjen här.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...