Enligt Niklas Ekstedt hotar dumpning matkulturen. Foto: niklasekstedt.se[/caption]Dumpning av fisk väcker starka reaktioner. Kocken Niklas Ekstedt, känd bland annat från programmet Niklas Mat i SVT, skräder inte orden.
" /> Fiskepolitiken hotar kulturarvet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fiskepolitiken hotar kulturarvet

Enligt Niklas Ekstedt hotar dumpning matkulturen. Foto: niklasekstedt.se

Enligt Niklas Ekstedt hotar dumpning matkulturen. Foto: niklasekstedt.se

Dumpning av fisk väcker starka reaktioner. Kocken Niklas Ekstedt, känd bland annat från programmet Niklas Mat i SVT, skräder inte orden.
– Det är en av de största katastroferna i mänsklighetens historia, både biologiskt och kulturellt.
Niklas Ekstedt har gett ut fler kokböcker, och driver även restaurang 1900 i Stockholm. Mattraditioner är något som ligger honom varmt om hjärtat. Det han har lärt sig vill han föra vidare till kommande generationer, men vanskötseln av fiskbestånden hotar att bryta kedjan av kunskap.
– Ur gastronomiskt perspektiv är det enormt tragiskt, säger han. Jag kan inte med gott samvete lära ut många av de rätter som ingår i våra traditioner.
Niklas Ekstedt tycker det är viktigt att visa politikerna att det finns en stark opinion i frågan. Därför ställer han sig, i likhet med kockar som Jamie Oliver, Gordon Ramsay och Paul Svensson bakom Fish Fight-kampanjen.
Om Niklas Ekstedt fick bestämma skulle direktiven vara betydligt tuffare.
– Till exempel borde man stoppa trålningen helt, säger han.
Över huvud taget vill Niklas Ekstedt se en fiskeförvaltning som är mer inriktad på bevarande.
– Vi måste börja se på fisken på samma sätt som vi ser på djuren på land, säger han. Du går ju inte ut i skogen och skjuter alla fåglar du ser, oavsett jaktsäsong, men det är precis vad vi gör med fisken.

Läs mer om dumpning och Fish Fight-kampanjen här.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta