Fiskeprofilen Frödin i rätten: Beredd ta fängelsestraff

Mikael Frödin vid tillfället då han filmade laxodlingarna, vilket han blev dömd för.

Fredagen 2 november är ett datum som laxvänner över hela världen bör boka in i kalendern. Då står nämligen journalisten och författaren Mikael Frödin inför norsk domstol, stämd för att på nära håll ha filmat förhållanden i norska odlingskassar.

Det norska odlingsföretaget Grieg stämmer laxvännen Mikael Frödin efter en händelse i Altafjorden 21 juli 2017, då han bröt mot Akvakulturlovens paragraf 31, som förbjuder att färdas eller vistas innanför 20 metersgränsen vid laxodlingar.

Till saken hör att Mikael Frödin erkänner sig skyldig till intrånget, men att han emotsätter sig det brottsliga i handlingen.

– Anledningen till att jag gör detta är att vi hoppas få tillräckligt mycket publicitet för att kunna påskynda processen att få odlingsnäringen ren. Jag har inget emot näringen som sådan, utan det handlar om nonchalansen mot den miljöpåverkan man har. Det som sker är att man utrotar den vilda laxen, och det är jäkligt bråttom, säger Mikael Frödin till Fiskejournalen.

Mikael Frödin erkänner sig skyldig till intrånget, men att han emotsätter sig det brottsliga i handlingen.

Bakgrunden är denna, enligt hans egen beskrivning i ett pressmeddelande:

Alta är en av världens mest unika laxälvar som trots vattenkraftsutbyggnadens påverkan bibehåller en särställning med världens mest storvuxna Atlantlax. Frödin har varit en regelbunden besökare vid älven i mer än 20 år, som sportfiskare men även som delaktig i SVT:s prisbelönade dokumentär ”I Storlaxens rike”. Syftet med besöket i juli 2017 var återigen ett filmprojekt. Filmen är en internationell produktion om fiskodlings stora påverkan på vilda fiskbestånd. Filmen som produceras av amerikanska filmmakare har en planerad premiär våren 2019.

Filmerna som spelades in visar enligt Frödin sjuka och missbildade fiskar, missförhållanden, stark ekologisk påverkan och en betydande risk för de vilda laxstammarna.

Eftersom fiskodlingsnäringen bedrivs under ytan, så är det enligt Frödin omöjligt att granska verksamheten utan att komma närmare än 20 meter. Han poängterar att ingen åverkan gjordes på anläggningen, och att ingen ökad risk för varken rymning eller smittspridning förelåg.

…blir jag tvungen att gå i norskt fängelse för att visa på missförhållandena och hotet mot de vilda laxstammarna så gör jag givetvis det, säger han.

– Vi har samlat information och det är min journalistiska skyldighet att visa allmänheten odlingsnäringens negativa påverkan på de ekologiska systemen. Vi var tvungna att bryta mot lagen för att dokumentera förhållandena, säger Frödin.

Foto: Mikael Frödin

Men det resonemanget köper alltså inte fiskodlingsföretag Grieg, som alltså polisanmälde händelsen, och det blir Tingsrätten i Alta som avgör målet fredagen den 2 november. Frödin har av norska rättsväsendet fått ett strafföreläggande med böter men säger sig inte acceptera det, utan vill påvisa att det rörde sig om en nödrättshandling.

Han anklagar i sin tur den norska odlingsnäringen för att bryta mot internationella miljölagar och för genetisk förorening av Atlantens vildlaxresurs. Mikael Frödin är beredd att driva målet till sin spets.

– Troligtvis döms jag, men blir jag tvungen att gå i norskt fängelse för att visa på missförhållandena och hotet mot de vilda laxstammarna så gör jag givetvis det, säger han.

Här kan du läsa om när Mikael Frödin tycker till om kompensationsodling av lax:

Kompensationsodling är inte sunt

Publicerad: 22 October 2018
Av: Anders Lundin