Havs- och Vattenmyndigheten omorganiserar sin verksamhet på Västkusten. Det innebär att kontoret i Kungshamn läggs ner och de fyra tjänsterna flyttas till Göteborg. " /> Fiskerikontrollen omorganiseras | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskerikontrollen kontrollerar landningen av fisk i alla hamnar. Det gäller kontroll av landad fisk, men också av redskap och licenser.
Fiskerikontrollen omorganiseras

Havs- och Vattenmyndigheten omorganiserar sin verksamhet på Västkusten. Det innebär att kontoret i Kungshamn läggs ner och de fyra tjänsterna flyttas till Göteborg.

– Att vi nu flyttar de fyra tjänsterna innebär inte att vi minskar kontrollen av yrkesfisket i norra Bohuslän. Tvärtom så tror vi att den nya organisationen kommer att ge en effektivare och bättre kontroll, säger Anna Söderholm, chef för HaV:s landningskontroll.
Hon menar att omorganisationen gör det lättare att samordna resurserna och göra insatser där det behövs. Kontrollen i norra Bohuslän kommer inte att bli sämre, utan snarare tvärtom anser Anna Söderholm.
– En fungerande fiskerikontroll är viktig för att vi ska kunna skydda havsmiljön och få ett långsiktigt hållbart fiske, säger hon.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här kan det se ut längs Mörrumsån om planerna går i lås. Illustration: Blekinge Tekniska högskola
Lyxig kastanläggning ska sätta Blekinge på kartan

En lyxig och unik kastanläggning vid Mörrumsån kan bli nästa satsning för att sätta sportfisket i Blekinge på kartan. En presenterad förstudie avslöjar stora planer, där förhoppningen är att locka främst unga sportfiskare.

Det är Svenska Castingförbundet som i samarbete med bland annat Mörrums Kronolaxfiske smider planer på en kastanläggning, som i sitt utförande ska vara unik i Europa.
Sedan tidigare har det funnits planer på att etablera en kastanläggning i Ronneby kommun, men nu verkar alltså satsningen hamna i Karlshamn kommun i stället, och troligtvis i anslutning till Mörrumsån.

”En kastpoolsanläggning kommer stärka redan befintliga erbjudanden och tillföra något nytt, helt unikt för Europa och Sverige. Genom att arrangera internationella event vid anläggningen kommer 100-tals ambassadörer att sprida ordet i hela världen, vilket kommer stärka regionens image och varumärke på ett trovärdigt sätt”, står det i förstudien.
Nästa steg är att hitta finansiering och ännu fler samarbetspartners.

Lockar andra grupper
Någon som håller tummarna för att anläggningen blir verklighet är Ida-Maria Rigoll på Mörrums Kronolaxfiske.
– Vi håller tummarna. Med en sådan här kastanläggning skulle vi kunna locka helt andra grupper och erbjuda nya paketlösningar. Det finns redan en liknande anläggning i San Francisco, Golden Gate, men den i Karlshamns kommun skulle bli unik för Europa, säger Ida-Maria Rigoll som nu hoppas att både kommunen och andra aktörer ska nappa på idén.

Du kanske även gillar detta