Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Fiskeriverket blir HaV

Första juli tas ansvaret för fiskefrågorna över av den nya myndigheten Havs-  och Vattenmyndigheten, HaV. I sin presentation skriver man att man värnar och främjar den biologiska mångfalden. Nu återstår att se om man lyckas bättre än sin föregångare.
Svenska hav är i usel kondition. Största enskilda anledning till detta är, bortom alla tvivel, ett ohämmat överfiske. Trots att allmänheten numera är väl insatt i problemet har den politiska viljan för att komma till rätta med problemen varit allt för svag. Fiskeriverket har på senare år börjat visa att man kan och vågar ta viktiga steg mot en sundare fiskeförvaltning. Men hårt trängt av en skrämmande gammalmodig fiskelagstiftning och en än mer skrämmande EU-gemensam fiskeförvaltning har myndighetens handlingsutrymme varit begränsat.
Den nya myndigheten har samma svåra utgångsläge men man tar enligt den lilla programförklaring som finns på den tillfälliga hemsidan sats mot en ”grönare” förvaltning av vattnen och fisket. Om man har kraften och modet att genomdriva denna förändring får framtiden utvisa.
Anders Nicander

Hav- och Vattenmyndigheten tar över ansvaret för fiskefrågorna den första juli. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta