Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Fiskeriverket vill freda Gullmarn

Fiskeriverket har en förvaltningsplan för Gullmarn som i korta drag går ut på att alla redskap utöver krok och burar ska förbjudas. I Gullmarn finns enligt verkets undersökningar en rest på kanske ett par tusen lekmogna torskar.
Det är laboratoriechefen på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, Joakim Hjelm, som berättar att man vill freda Gullmarsfjorden på samma sätt som man fredat en del av 8-fjordarområdet. Här vill man dock gå ännu längre och även förbjuda fiske med ålryssjor. Man för också en dialog med Marinen som, som enligt Joakim, spränger mitt på torskens bästa lekplatser.
Mest uppseendeväckande och djupt oroande är dock att man på Lässtyrelsen i Västra Götaland ställer sig kritiska till förslaget. Detta är oerhört med tanke på Länsstyrelsens roll som förvaltare av naturresursen i regionen.

En fredning av Gullmarn skulle på sikt ge ett sportfiske – och rekreationsområde av mycket stort värde. En gång hade fjorden en unik artrikedom och en god tillgång på fisk. I de skyddade vattnen kunde man bedriva ett mycket framgångsrikt fiske året om. Mest känd var Gullmarn för det fina koljafisket.

 

På Fiskeriverkets laboratorium i Lysekil planerar man för att fösöka återetablera torsken i Gullmarn. (Foto: Anders Nicander)

 

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta