Burfångad havskräfta ger mindre bifångster. Foto: Lisa Klang, Fiskeriverket
Vi har tidigare berättat om Fish Fight-kampanjen, som verkar för att stoppa dumpningen, men även svenska myndigheter arbetar med problemet.
Fiskeriverket ger till exempel vissa fördelar till de fiskare som använder mer skonsamma metoder. Till exempel finns områden där man bara får tråla efter havskräfta om redskapen har selektionsrist, alltså en anordning som förhindrar bifångster.
– Vi har fokuserat på havskräftan, och ser att fler och fler har börjat använda rist, säger Katja Ringdahl, som är biolog på Fiskeriverket.
I ett danskt pilotprojekt har man dessutom börjat övervaka fisket med webbkameror för att få bättre kontroll på fångsterna. De fartyg som deltar i projektet gynnas med extra kvottilldelningar, och liknande satsningar är på gång även i Sverige.
Sedan två år är det förbjudet att kasta fisk om kvoten inte är fylld. Förbudet riktar sig mot så kallad high-grading, där man sorterar bort små fiskar för att öka värdet på sin tilldelade fångst.
Fortfarande dumpas dock fisk från svenska fartyg. Fisk som tillhör fel art, är för liten eller överstiger kvoten får inte säljas, och måste därför kastas. Fiskeriverket anser att det krävs fler åtgärder, både lokalt och internationellt.
– Arbetet för att minimera utkast blir viktigare och viktigare, säger Katja Ringdahl.
Läs mer om fiskeriverkets åtgärder mot dumpningen här.
Läs mer om Fish-Fight-kampanjen här.
Nyheter

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.
Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.
Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.