Fiskeriverket vill inte dumpa

Burfångad havskräfta ger mindre bifångster. Foto: Lisa Klang, Fiskeriverket

Burfångad havskräfta ger mindre bifångster. Foto: Lisa Klang, Fiskeriverket

Svenska myndigheter jobbar aktivt för att motverka fiskdumpning. Förbud mot high-grading och kameraövervakning är några av de verktyg som ska begränsa dumpning av fisk.
Vi har tidigare berättat om Fish Fight-kampanjen, som verkar för att stoppa dumpningen, men även svenska myndigheter arbetar med problemet.
Fiskeriverket ger till exempel vissa fördelar till de fiskare som använder mer skonsamma metoder. Till exempel finns områden där man bara får tråla efter havskräfta om redskapen har selektionsrist, alltså en anordning som förhindrar bifångster.
– Vi har fokuserat på havskräftan, och ser att fler och fler har börjat använda rist, säger Katja Ringdahl,
som är biolog på Fiskeriverket.
I ett danskt pilotprojekt har man dessutom börjat övervaka fisket med webbkameror för att få bättre kontroll på fångsterna. De fartyg som deltar i projektet gynnas med extra kvottilldelningar, och liknande satsningar är på gång även i Sverige.
Sedan två år är det förbjudet att kasta fisk om kvoten inte är fylld. Förbudet riktar sig mot så kallad high-grading, där man sorterar bort små fiskar för att öka värdet på sin tilldelade fångst.
Fortfarande dumpas dock fisk från svenska fartyg. Fisk som tillhör fel art, är för liten eller överstiger kvoten får inte säljas, och måste därför kastas. Fiskeriverket anser att det krävs fler åtgärder, både lokalt och internationellt.
– Arbetet för att minimera utkast blir viktigare och viktigare, säger Katja Ringdahl.

Läs mer om fiskeriverkets åtgärder mot dumpningen här.

Läs mer om Fish-Fight-kampanjen här.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...