Torskbeståndens status är en viktig fråga för fiskeriförvaltningen i Östersjön. (Foto: Bengt Olsson) Torskbeståndens status är en viktig fråga för fiskeriförvaltningen i Östersjön. (Foto: Bengt Olsson)[/caption] " /> Fiskesekretariatet söker expert | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskesekretariatet söker expert
Torskbeståndens status är en viktig fråga för fiskeriförvaltningen i Östersjön. (Foto: Bengt Olsson)

Torskbeståndens status är en viktig fråga för fiskeriförvaltningen i Östersjön. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna: Är du sakkunnig inom fiskefrågor och vill vara med och påverka internationell fiskepolitik? Fiskesekretariatet, FISH, söker nu en ny medarbetare som kan ansvara för regional fiskeriförvaltning i Östersjön.
Fiskesekretariatet (FISH) är en ideell organisation som arbetar med ett hållbart fiske på internationell nivå, med särskilt fokus på Östersjöregionen och EU. Det Stockholmsbaserade sekretariatet etablerades 2003 av tre miljöorganisationer: Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen SNF, samt Världsnaturfonden WWF.
I tjänsten ingår analys av fiskeripolitiska frågor ur miljöperspektiv, att ta fram positionspapper och förslag, samt omfattande kontakter med andra aktörer i Östersjöregionen. Tjänsten är en heltidsanställning med start så snart som möjligt, med 6 månaders provanställning, innan den övergår till fast tjänst.

Läs platsannonsen och ansök här.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta