Barnradion – fiska i havet

foto: Mathias Larsson

Fiska i sommar!

Alla har en sjö eller ett vattendrag i närheten. Ta med dig din mamma eller pappa och fiska i sommar.
Här på Fiskejournalen.se hittar du några enkla tips om hur du:

Fiskar abborre
Fiskar gädda
Fiskar i havet
Fiskar regnbåge
Utrustning
Släppa eller äta fisken

Du kan också lyssna på radioprogrammen där Olga, Viggo och Martin är ute och fiskar och du kan även se små filmsnuttar.

Vill du veta mer om fiske, gå in på Sportfiskarna.se

Och du som är under 16 – var med i vår roliga fisketävling Rapala Cup!
Alla som har fångat en fisk och tagit ett foto på sig själv och fisken kan vara med och tävla.

Skitfiske på er!

Fiska i havet

Musslor, räkor, mask och sill är populära beten bland havsfiskarna.

I havet finns många spännande arter. Man kan fiska både från bryggor, klippor och från båt.
Det lättaste är fiske från en brygga eller klippa.
Nästan oavsett vad du ska fiska efter, så lönar det sig att mäska. Det enklaste är att ta en konservbruk med hundmat i. Be någon göra massa små hål i burken. Knyt ett snöre runt bruken och sänk ner den i vattnet. Då ligger burken där och släpper ut lite hundmat i taget. Hundmaten bildar ett doftspår som fiskar från långt håll snart kommer att känna. På så sätt lockar du fiskarna dit du är.

Makrill
Ett av de bästa betena för makrill är stagg, en liten sill som bara är några centimeter lång. Stagg finns att köpa i många butiker längs Västkusten under sommaren. Får du inte tag i sill går det utmärkt med en liten strimla av stor sill, som du hittar i de flesta fiskaffärer. Använd ett glidflöte och prova olika djup tills du hittar makrillen.
Det går också bra att fiska makrill med drag både från klipporna eller båt. Kasta ut, låt sjunka till botten och veva upp. Ett bra knep är att sätta en upphängare ett par-tre decimeter ovanför draget. Som upphängare kan du till exempel använda en streamer.

De smala näbbgäddorna fiskas bäst i börjnan av sommaren. Då hugger de på allt.

Näbbgädda
På försommaren kommer näbbgäddorna in i grunda vikar för att leka, lite senare på sommaren finns de på djupare vatten och då nås de bäst från båt eller från klippor där det är djupt vatten.
Mete med kastflöte och sillstrimla funkar väldigt bra. Näbbgäddan är oftast nära ytan så det räcker ofta med en halvmeter lina från flötet.
Du kan också fånga den med spinn. Använd ett långsmalt drag och veva snabbt i ytan. Näbbgäddan har en lång näbb och liten mun, så det kan vara svårt att kroka den. Ett knep för bättre krokning är att sätta en liten tafs av nylonlina på ca 10-15 cm mellan draget och trekroken.

Skrubbskäddan finns längs hela västkusten och upp till ungefär Stockholmstrkten på östkusten. En är god att äta.

Plattfisk
Agna med mussla, snäcka räka eller sill. Fiska med bottenmete där det är sand- eller grusbotten. Kasta ut, låt ligga still en stund och veva sedan sakta in ett par vevtag, låt ligga still osv.

Berggyltan är en vacker fisk som lever längs branta klippor på Västkusten.

Berggylta
Det här är en perfekt fisk för mete där det är branta klippväggar som stupar ner i djupet. Använd glidflöte och justera djupet tills du hittar berggyltan. Räka funkar fint, men ännu bättre är små strandsnäckor.

När man fiskar i havet kan man få många märkliga fiskar. Det är en rötsimpa. De man inte ska äta, ska man försiktigt sätta tillbaka.

Annons
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...