Just nu:
Annons

Ekolodskolan del 1

Våga lämna autoläget!

Lär dig använda ditt ekolod – och du fångar både mer fisk och får en ytterligare dimension i ditt fiske. Vi tar hjälp av ekolodsexperten Björn ”Carlo” Karlsson, för att guida dig genom inställningar och trix. I den första av två delar fokuserar vi på inställningar och den traditionella 2d-bilden.

Av Tomas Edenfeldt

För att använda ekolodet framgångsrikt krävs två saker. Du måste kunna ställa in bilden och du måste kunna tyda den. De flesta av oss kör nog omkring med autoläget påkopplat och i myriaden av information som fyller skärmen – som störningar, luftbubblor, plankton, temperaturskikt, flytande växtdelar – är nog djupangivelsen det enda vi kan svära på med säkerhet. Men, det är inte alls krångligt att ställa in ditt ekolod så att du får ut värdefull information. Med ett par enkla justeringar och kunskap om vad som syns på skärmen, kommer du bli en effektivare fiskare.

Ett korrekt inställt ekolod gör resan mot fina fiskar kortare

Ett korrekt inställt ekolod gör resan mot fina fiskar kortare

Autoläget lurar
Björn Karlsson spenderar mängder av dagar stirrandes på lodet i jakten på Vätterns vackra rödingar. Vi tog en tur tillsammans.
När vi stävar ut ur hamnen på den mäktiga vattenspegeln lägger jag märke till att Björns ekolod har en väldigt ren och fin bild utan en massa ”kludd” överallt. En tydlig bottenlinje och några enstaka ”bananer” ger en vilsam bild.

– Med autoläget missar du mycket information som har stor betydelse i fisket och du får mycket information som har liten betydelse i fisket. Kör du med autolägets höga känslighet luras du att tro att det är både fler och större fiskar under båten än vad det är i verkligheten, förklarar Björn.

Björn berättar ett av många skräckexempel: En person som fiskat på detta sätt i flera år lovordade en speciell sjö för sin enorma mängd av stor fisk. Själv såg Björn nästan aldrig någon större fisk i den sjön med sina manuella inställningar. En enkel justering till manuellt läge och en kraftig sänkning av känsligheten skulle lätt råda bot på problemet och skapa en skärmbild med betydligt färre ekon.
På det sättet får du mer tid till att leta efter de få fläckar i en sjö som faktiskt innehåller stora gösar och gäddor, eller vad du nu jagar.

 Kör du med autolägets höga känslighet luras du att tro att det är både fler och större fiskar under båten än vad det är i verkligheten, förklarar Björn.

Enkelt att ställa in
Hur gör man då för att lämna autoläget på enklast möjliga sätt?
– Du bör ställa in djup, känslighet och störningsfilter manuellt, uppmanar Björn och berättar att det oftast bara är att gå till ”Inställningar” på lodet och klicka sig fram, eller läsa manualen.
Klarar du av en vanlig modern telefon så fixar du även detta.
Björn berättar att man ställer in djupet med ett par enkla knapptryckningar för att hela skärmen ska fyllas av området mellan yta och botten. Med autoläget väljer lodet djupskala och då kan det vara 0-20 meter på skalan när djupet på platsen är fem meter, vilket skapar en onödigt liten bild över det aktuella området.
– Fiskar du exempelvis på ett djup av åtta eller nio meter kan du ställa in skärmen på tio meter så att skärmen fylls och sen justerar du när du byter djup. Busenkelt och logiskt, avslutar Björn.

Björns mobila fiskemaskin står redo för nya äventyr

Björns mobila fiskemaskin står redo för nya äventyr

 Känslighet
Känsligheten är kanske det viktigaste av allt att ställa in, förstår jag under dagen. Gör du ingen manuell inställning så är känsligheten inställd på en mycket hög nivå, och du ser en enda röra av ekon på skärmen till mycket liten nytta. Drar du ner känsligheten så slipper du många störningar såsom luftbubblor, plankton, små växtdelar och annat som kan störa bilden.
Testa att helt enkelt åka ut på sjön och dra ner reglaget för känslighet i små etapper tills skärmen rensas från färgkludd. Givetvis ska du inte ta bort all känslighet – fiskstim och enskilda fiskar ska synas och dessa kommer nu tydligt att framträda på skärmen. Björn tipsar även om att ställa om känsligheten för olika vatten, eftersom inställningarna för klarvattensjöar (som Vättern) och grumliga slättsjöar skiljer sig markant. Dessa justeringar tar bara några sekunder.

Gör du ingen manuell inställning så är känsligheten inställd på en mycket hög nivå, och du ser en enda röra av ekon på skärmen till mycket liten nytta

Störningsfilter
Ett störningsfilter är till för att ta bort oönskade ekon såsom luftbubblor och andra störningar i ytan som brukar ge en massiv ”gröt” på skärmen ner till 1-2 meters djup. Björn justerar filtret utifrån principen att använda så lite filter som möjligt men ändå så pass mycket så att skärmen ger en klar bild.
Precis som med känsligheten kan du på de flesta lod justera i små doser, tills du själv blir nöjd med resultatet.

Tunga huvuden och kortare kroppar innebär effektivt rödinggodis.

Tunga huvuden och kortare kroppar innebär effektivt rödinggodis.

Vad berättar bilden?
Under tiden som vi pratar och studerar lodet passar vi på att vertikalfiska. Jag slås av hur enkelt det är att se jiggen på lodet när jag släpper ner den mot botten. Så länge jiggen är innanför givarvinkeln är det en enkel match. Med ett autoläge skulle jag aldrig kunna isolera bilden av jiggen på det här viset, och troligen skulle jag inte kunna följa den hela vägen ner och se den så tydligt vid botten.

En röding dyker upp på skärmen. Jag vevar hastigt upp jiggen varvid rödingen sätter fart efter och ger ett bastant hugg. Allt kan jag följa på skärmen. Det är en annorlunda upplevelse att få följa rödingen från eko, till en vilt sprattlande fisk ovanför ytan!
Okej, Några enkla justeringar sorterar ut det vi verkligen är intresserade av att få se på skärmen och några få manuella justeringar kan vara skillnaden mellan fiasko och fiskesuccé. Det finns ingen anledning att låta bli längre, våga vägra autoläget!


 

Här nedan har vi bett Björn berätta vad det är vi ser på de fem olika ekolodsskärmarna.

1- Vad visar skärmen?


JOBB: Ekolodsskolan STORLEK: ANNAT:

Här jobbar vi med två jiggar på en fisk under ett stort massivt stim med siklöja. En jigg retar fisken ovanifrån, den andra vevas snabbt upp och ner för att reta fisken, som med all säkerhet är en gädda. Detta kan man misstänka på ointresset för jiggen, samt storleken på ekot.
När en av jiggarna kommer lite för nära reagerar fisken genom att snabbt sjunka ner ett par meter. Ytterligare ett typiskt gäddbeteende i Vättern. Därefter ligger fisken still ytterligare ett litet tag, sedan bestämmer den sig för att det får vara nog och försvinner ut ifrån givarens sökfält. Skvallerfönstret syns inte på denna bild eftersom det är en tillbakaspolning.
Inställningar: känslighet på cirka 95 procent. Djupskala 35 meter samt inställningen ”visa ytvattensstörningar”.

2 – Vad visar skärmen? 

JOBB: Ekolodsskolan STORLEK: ANNAT:

Här syns ett stim siklöja i mellanvattnet. På botten befinner sig en hel hög med rödingar. En av rödingarna bestämmer sig för att kolla in stimmet, samtidigt släpper jag ner en jigg. Jag hinner locka på den några gånger innan den går till attack. Snabbt vevar jag upp, men rödingen tappar intresset på åtta meters djup och simmar snett ner mot botten igen.
Man ser också hur jag följer efter den med jiggen.
Inställningar: 35 meters skala. Känslighet runt 95 procent samt ”visa ytvattenstörningar”.

 

3 – Vad visar skärmen?

JOBB: Ekolodsskolan STORLEK: ANNAT:
På denna bild leker jag med jiggen ovanför en röding. Sakta lockas den med ända upp till ytan där jag kan beskåda den över relingen innan den snabbt vänder ner strax under ytan.
Inställningar: Djupskala 35 meter. Känslighet runt 95 procent. Jag har här inställningen ”visa ytvattenstörningar” avstängd.

4 – Vad visar skärmen?

JOBB: Ekolodsskolan STORLEK: ANNAT:
På denna bild ser vi det så kallade ”skvallerfönstret”. Detta är spalten längst till höger, på höger sida om skalan med djupsiffror. I detta fönster dyker ekon upp allra först innan de får en tydlig bild på övriga skärmen.
Detta fönster ”skvallrar” om att en fisk är på väg in i givarens sökfält under båten.

5 – Vad visar skärmen?

JOBB: Ekolodsskolan STORLEK: ANNAT:
Här ser man när jiggen simmat ner till två bottennära rödingar. Dessa har först synts som ett eko, men separerat sig när jiggen börjat dansa ovanför. Fiskarna visar inget intresse utan går istället ner och ställer sig väldigt nära botten. Då försvinner de också från lodet.
Man kan utläsa på den taggiga bottnen, och de taggiga ekona att det var rätt blåsigt under detta fiskepass eftersom den guppande båten har skapat detta.

 


Björns fem bästa tips för ett framgångsrikt fiske med ekolod

1. Köp ett färgekolod. Du hittar hårda bottnar (ger ett gult eko på en klassisk vit färgpalett) och kan lättare identifiera stor fisk. Du behöver inte köpa något värstinglod med oräkneliga inställningar. Ju färre inställningar desto bättre, så länge djup, känslighet och störningfilter kan justeras. Du får riktigt bra grejer mellan 3 000 och 4 000 kr.
2. ”Fishid” är det första du ska kryssa ur. Fisksymboler skapar förvirring och vilseleder.
3. Ta för vana att alltid ställa in djup, känslighet och störningsfilter manuellt när du ger dig ut på vattnet. När du gjort detta ett par gånger tar det inte så många sekunder. Var inte rädd för att mixtra med lodet. Tryck och prova dig fram. Det finns alltid en fabriksåterställning att ta till om det behövs.
4. Det finns inga exakta inställningar som passar alla ekolod, men det finns generella principer. Anpassa efter ditt lod och dina vatten. Lusläs gärna manualen till ditt ekolod för finliret. Skaffa en kopia som alltid finns med i båten.
5. Fiska mycket, studera ekolodet, och vinn värdefull erfarenhet!