Under 2018 fångades det bara 480 fiskar inom Mörrums Kronolaxfiske – och dessutom drabbades vattnet av fiskdöd och sjukdomar. Men 2019 innehåller hoppfulla besked i rätt riktning. " /> Fisket i Mörrumsån går från flopp till hopp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Martin Johansson, fiskevårdsarbetare på Mörrums Kronolaxfiske, lämnar positiva besked. Foto: Privat
Fisket i Mörrumsån går från flopp till hopp

Under 2018 fångades det bara 480 fiskar inom Mörrums Kronolaxfiske – och dessutom drabbades vattnet av fiskdöd och sjukdomar. Men 2019 innehåller hoppfulla besked i rätt riktning.

När säsongen nu sammanfattas så har det fångats dubbelt så många fiskar (870 stycken), med en topplax på 19,3 kilo och 118 centimeter. Även om det finns mycket kvar att önska i fångststatistiken så är framtidstron större än på länge.

Martin Johansson, som är fiskevårdsarbetare på Mörrums Kronolaxfiske, ger en hoppfull rapport.

– Elfisket som vi nyss avslutat visar att det har lekts i bra utsträckning trots förra höstens trista fiskdöd. Det man kan säga är att det är bra mycket mer laxyngel än öringyngel på våra elfiskelokaler. Det beror mer troligt på bristen av bra uppväxtområden för öring än något annat, säger Martin Johansson till Fiskejournalen.

Blanklaxfisket beskrivs som det bästa på flera säsonger, och under maj-juni fångades det över 100 nystigna laxar med en snittvikt på 12 kilo. Mycket av fokus ligger nu på fiskevård, med målet att få till ett fiske i toppklass igen. Och det finns en speciell inplanerad händelse som många sportfiskare ser fram emot.

– Nästa års största happening är ju utrivningen av Mariebergs kraftverk i Svängsta. Det kommer få stor betydelse för både uppvandrande fisk och för smoltutvandringen om vi pratar om laxfisk, säger Martin Johansson.

Ida-Maria Rigoll, som är fiskmästare och platschef vid Mörrums Kronolaxfiske, skriver i sin summering av säsongen att Mörrums Kronolaxfiske har skapat en positiv känsla inför framtiden, även om det i början av 2019 såg oroligt ut med väldigt låga vattenflöden.

– Frågan är om det i framtiden finns något som kommer kunna bedömas som normalflöde? De senaste årens svängningar har varit extrema. Vi håller tummarna för att vi inte ska se någon utbredning av dödlighet under hösten, att vi istället inom några veckor ska få skåda lek på sina platser.

Ida-Maria Rigolls säsongsrapport hittar nu här!

Läs nedan om årets största lax i Mörrumsån:

”Minkens” monsterlax tänder gnistan längs Mörrumsån

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta