Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Holm
Adrian Smith har släppt boken Monsters Of River & Rock: My Life As Iron Maiden’s Compulsive Angler med omslaget till höger. Illustration t.v: Bastian Gierth
”Fisket räddade mitt liv”

Både i Sverige och utomlands finns många exempel på rock’n roll-människor som svänger sina spön lika passionerat som de hanterar sina instrument. Gitarristen i Iron Maiden är en av dem.

I september släppte Iron Maidens gitarrist Adrian Smith en bok med titeln Monsters Of River & Rock: My Life As Iron Maiden’s Compulsive Angler. I boken berättar Smith om ett utsvävande liv med ständiga turnéer som tär både på kroppen och psyket. Fisket är det enda som får honom att koppla av. Eller, som han själv uttrycker det i en färsk intervju med det brittiska rockmusikmagasinet Kerrang!: ”Fisket räddade mitt liv”.

Den 3 juli 2021 är det tänkt att Iron Maiden ska spela på Ullevi i Göteborg. Får du vid den tiden syn på en ljushyllt långhårig världsstjärna som står och svänger sitt spö vid Göta Älv så är det alltså ingen hägring: det kanske är Adrian Smith som har hittat det perfekta komplementet till rock’n roll?

Fler sådana här spaningar från Ove Haugen hittar du under avdelningen Hugg & Tugg i tidningsupplagan.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta