Fisketillsyn på offensiven

När Björn Gustavsson från Länsstyrelsen och sjöpoliserna Tomas och Erling dyker upp, är det oftast för att informera. Men de tvekar inte att vidta åtgärder när de anser det nödvändigt.

Genom att öka närvaron och informera sportfiskare om de regler som gäller, hoppas länsstyrelsen i Västra Götaland kunna minska tjuvfisket. Nu tar de även sjöpolisen till hjälp.
När Björn Gustavsson kommer åkandes i polisbåten, tillsammans med poliserna Tomas och Erling, gäller det att ha koll på centimetrarna. Varje sportfiskare har skyldighet att hålla koll på de mått och regler som gäller
och det går inte att skylla på att man inte visste.
– Vårt främsta syfte är dock inte att sätta dit folk, utan att informera om vad som gäller. Det bästa är alltid att kunna föregå brott, säger Björn Gustavsson, tillsynsman från länsstyrelsen.
De flesta är positiva
Merparten av de fiskare som de möter är positiva och uppskattar att länsstyrelsen och sjöpolisen värnar om fisket. Det är en markering att tjuvfisket tas på allvar, när polisbåtar med jämna mellanrum patrullerar
skärgården.
Den som båtfiskar måste dessutom ha koll på procenten. Sjöpolisen kombinerar ofta sina fiskekontroller med alkoholtester. Från 2010 gäller samma alkohollagar på sjön som på vägen.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...