Annons
Fisketurism i framtiden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fisketurism i framtiden

Vad kommer att hända med fisketurismen i Sverige när fiskemyndigheterna organiseras om. För att försöka svara på den frågan ordnar fisketurismföretagarna en konferens i februari.
Nästa år kommer det att bli en ny organisation som ska sköta om fiskeförvaltningen i Sverige. Havs- och vattenmyndigheten upprättas och kommer att ta över arbetsuppgifter både från Fiskeriverket och Naturvårdsverket. Vad kommer det att innebära för fisketurismen i Sverige? Sveriges Fisketurismföretagare, SeFF, anordnar en konferens i Stockholm den 4 februari, där man ska försöka bena upp frågeställningen.
Bokade talare är avgående generaldirektören för Fiskeriverket, Axel Wenblad och den nya chefen för Havs- och vattenmyndigheten, Björn Risinger. SeFF hoppas även kunna locka näringsminister Maud Olofsson till konferensen.
Svenne Andersson

Vad kommer att hända med fisketurismen? Blir det ändrade förutsättningar för turbåtarna till exempel? (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sparbanksstiftelsens Hanna Wallgren lämna över checken på 88 000 kronor till trollinglegendaren Sten-Gunnar Steénson från Götene SFK. Foto: Privat
Välkommet jubel vid Vänern – färska pengar till mer fisk

Vänernlaxen är en angelägenhet för många, och när det krisar i kassan så dyker det upp välkomna krafter. Sparbanksstiftelsen har nämligen säkrat årets smoltutsättning i Vänern med ett ekonomiskt stöd.

Utöver intäkter från trollingtävlingar så samlar trollingklubbar in pengar på flera sätt till smoltutsättningar i Vänern, exempelvis säljs det flaggor, dekaler och anordnas ”onlinetävlingar”. Kinnekulleträffen ställdes in i april med anledning av Covid-19, och de hade ett budgeterat överskott på runt 120 000 kronor. Det fanns därmed en oro för att årets smoltutsättning genom Laxfond Vänern skulle drabbas, eftersom en del av överskottet skulle gå dit.

Nu kommer dock beskedet att Sparbanksstiftelsen Skaraborgs satsning Sparbanksstödet säkrar upp kommande utsättning av smolt i Kinneviken. Detta efter att stiftelsen beviljat Kinnekulleträffens ansökan om 88 000 kronor.
– Vi i arrangörsstaben är mycket tacksamma för att Sparbanksstiftelsen ville stötta oss! Det är ett bra betyg på att Sparbanksstiftelsen ser att Götene SFK/Kinnekulleträffens smoltutsättningar inneburit ett bättre fiske i närområdet och att detta ökar Hällekis attraktionskraft på trollingfiskarna! Sedan hoppas vi att andra trollingtävlingsarrangörer som fått ställa in 2020 kollar upp om det finns liknande möjligheter även för dem, det finns lokala Sparbanksstiftelser runt om Vänern, uppmanar en nöjd Fredrik Andersson i Götene SFK.

Du kanske även gillar detta