Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mer harr på väg i Västerbotten! Foto: Anders Lundin
Fiskevård på ovanligt hög nivå i Västerbotten

Nu tar man höjd för att förstärka de vilda fiskbestånden i Västerbotten. Denna vecka flygs det nämligen ut mängder av lekgrus till tre åar med hjälp av helikopter.

– Vi har tänkt flyga ut med 400 ton grus till området för att tillföra grus som spolats bort från de forsar som rensades på sten i samband med flottningen, berättar Tony Söderlund, fiskerikonsulent vid Skellefteå kommun.
Området som det handlar om är mellan Kalvträsk, Bygdsiljum och Burtäsk, och de aktuella vattendragen är Risån, Sikån och Tallån. Gruset ska utgöra nya lekområden för bland annat öring och harr för att ge dessa arter en chans till återhämtning.

Anledningen till att de använder helikopter är att vattendragen är ganska svårtillgängliga i kombination med att man vill minimera körning i terrängen.
Det hela handlar om ett samarbete med Länsstyrelsen Västerbotten och finansieras genom LOVA (Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö).

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta