Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskevårdsseminarium i Forshaga

Blir Klarälven ett nytt lax – och öringparadis?

Den 31 augusti arrangerar Sportfiskeakademin i Forshaga och Sportfiskarna ett seminarium om vattenkraft och fiskevård. Man hoppas att utfallet blir ökad kunskap och samverkan inom området.
Det är med speciellt fokus på lax och öring som arrangörerna samlar intresserade i Folkets Hus, Forshaga. Projektet ”Vänerlaxens fria gång” kommer att presenteras av Mikael Hedenskog, Linnea Lans pratar om smolt i Klarälven och Marco Blixt redogör för Fortums utsättning och odling av lax och öring. Förutom dessa tre är schemat späckat med lika intressanta föreläsare.
Låter det intressant? Du kan fortfarande anmäla dig.
För mer information. Skicka e-post till peter.belin@sportfiskarna.se eller jan.andersson@forshagaakademin.se. Alternativt ring Peter Belin på 070-689 48 20.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta