Vart får jag fiska?

 

Får man fiska överallt? Det korta svaret är nej. Genom allemansrätten har vi stora möjligheter att röra oss fritt och uppehålla oss i vår vackra natur, men fiske- och jakträttigheter ingår inte.

Vi som bor i Sverige är ändå lyckligt lottade när det gäller fisket. Tack vare det fria handredskapsfisket är det fritt att fiska med spö längs våra kuster samt i våra fem största sjöar (Vättern, Vänern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön). Här krävs alltså inte fiskekort. Att det inte krävs fiskekort innebär däremot inte att det saknas fiskeregler. På västkusten är havsöringsfisket exempelvis fredat 1 oktober – 31 mars och vilka fiskar man får ta upp är reglerat. Oavsett var man fiskar ska man alltså kolla upp och säkerställa att man följer dem lokala fiskereglerna.

Vill man fiska i andra vatten än ovan nämnda krävs fiskekort eller annat tillstånd. Idag är många fiskevatten anslutna till digitala tjänster för köp av fiskekort men i de mest avlägsna vatten är det fortfarande den lokala macken eller butiken som gäller.

 

Upptäcka nya fiskevatten

Att upptäcka nya fiskevatten är alltid roligt. Det är inte bara trevligt att få bekanta sig med nya platser utan du har ju även chansen att hitta det där drömvattnet som du alltid har fantiserat om. För att göra optimera upptäcktsfärden har vi några grejer man kan tänka på.

  • Kolla upp de lokala fiskereglerna och var du kan köpa fiskekort (om det behövs) i förväg.
  • Studera kartor med satellitbilder hemma i lugn och ro och lägg upp en plan för var du kan parkera och vilka delar av sjön, älven eller kuststräckan som du vill fiska. Med hjälp av satellitbilder kan du upptäcka intressanta bottenstrukturer.
  • Bredda beteslådan med olika typer av beten så att du är förberedd för olika situationer och förhållanden.
  • Ta med dig rejält med fika. Oavsett fiskelyckan kommer du få en trevlig dag vid vattnet.