Fiskmarknad i Karlstad

"En succé för alla som vill restaurera vattenkraftsskadade vattendrag med fiskvägar". Så beskriver Älvräddarna arrangemanget Fiskmarknad.

Älvräddarna:
Förra veckan anordnades Fiskmarknad i Karlstad. 200 personer från myndigheter som Havs- och vattenmyndigheten, kraftbolag, länsstyrelser och kammarkollegiet samt en mängd företag och miljöorganisationer deltog under två dagar.
– En uppslutning utöver alla förväntningar, säger fil. dok. i fiskbiologi Olle Calles från Karlstad universitet, en av arrangörerna för de tre dagarna.
Föreläsare från USA, Holland, Danmark, Norge och givetvis Sverige presenterade de senaste forskningsrönen kring fiskvägar, liksom decenniers erfarenheter. Det som framkom kan sammanfattas med orden: Det går att bygga fiskvägar och restaurera våra vattendrag, oavsett hur stort vattenkraftverken och dammarna är. Inte nog med det, representanter från myndigheter visade också att det är nödvändigt med dessa restaureringar, både av rent juridiska skäl som miljömålen i EU:s vattendirektiv och av biologiska skäl.
7 och 8 maj höll man till på Stadshotellet i Karlstad med enbart föranmälda deltagare. Under torsdagen 9 maj vistades man på Värmlands museum och höll då öppet för allmänheten med föredrag av bland annat Älvräddarnas ordförande Christer Borg, vilket var uppskattat av publiken.
– Fantastiskt med ett sådant här möte och arrangemang, och en härlig positiv stämning hos alla. Det känns verkligen att det nu inte går att stoppa utvecklingen att restaurera våra vattenkraftsskadade vattendrag, säger Christer Borg.
Seminariet var ett samarrangemang mellan länsstyrelsen i Värmland, Karlstad universitet, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen.
Älvräddarna sammanfattar arrangemanget: En succé för alla som vill restaurera vattenkraftsskadade vattendrag med fiskvägar.
Mer info och föreläsningar kan du hitta här: http://fiskmarknad.nu/
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...