[/caption] " /> Fiskmarknad i Karlstad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskmarknad i Karlstad

"En succé för alla som vill restaurera vattenkraftsskadade vattendrag med fiskvägar". Så beskriver Älvräddarna arrangemanget Fiskmarknad.

Älvräddarna:
Förra veckan anordnades Fiskmarknad i Karlstad. 200 personer från myndigheter som Havs- och vattenmyndigheten, kraftbolag, länsstyrelser och kammarkollegiet samt en mängd företag och miljöorganisationer deltog under två dagar.
– En uppslutning utöver alla förväntningar, säger fil. dok. i fiskbiologi Olle Calles från Karlstad universitet, en av arrangörerna för de tre dagarna.
Föreläsare från USA, Holland, Danmark, Norge och givetvis Sverige presenterade de senaste forskningsrönen kring fiskvägar, liksom decenniers erfarenheter. Det som framkom kan sammanfattas med orden: Det går att bygga fiskvägar och restaurera våra vattendrag, oavsett hur stort vattenkraftverken och dammarna är. Inte nog med det, representanter från myndigheter visade också att det är nödvändigt med dessa restaureringar, både av rent juridiska skäl som miljömålen i EU:s vattendirektiv och av biologiska skäl.
7 och 8 maj höll man till på Stadshotellet i Karlstad med enbart föranmälda deltagare. Under torsdagen 9 maj vistades man på Värmlands museum och höll då öppet för allmänheten med föredrag av bland annat Älvräddarnas ordförande Christer Borg, vilket var uppskattat av publiken.

– Fantastiskt med ett sådant här möte och arrangemang, och en härlig positiv stämning hos alla. Det känns verkligen att det nu inte går att stoppa utvecklingen att restaurera våra vattenkraftsskadade vattendrag, säger Christer Borg.
Seminariet var ett samarrangemang mellan länsstyrelsen i Värmland, Karlstad universitet, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen.
Älvräddarna sammanfattar arrangemanget: En succé för alla som vill restaurera vattenkraftsskadade vattendrag med fiskvägar.
Mer info och föreläsningar kan du hitta här: http://fiskmarknad.nu/
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta