[/caption] " /> Fiskparasit här för att stanna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskparasit här för att stanna

Man vet att parasiten Agens X kan smitta andra fiskar via vatten, men eftersom den är nyupptäckt är kunskaperna om dess livscykel och olika spridningsvägar annars okända. (Foto: SVA)

Den mystiska fiskparasit som upptäcktes i Indalsälven hösten 2011 tros vara nu spridd i hela landet. Nu anses spridningen vara så omfattande att det är försent att vidta åtgärder
Parasiten går under namnet Agens X och hittades 2011 i fiskodlingar vid Bispgården, Jämtland. Företaget Överumans fisk hade importerat amerikansk rom för att odla regnbågslax. När ynglen kläcktes var de gravt deformerade och uppvisade inre skador. Sedan dess har den aktuella odlingen varit stängd.

Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) misstänker att parasiten kommit in i landet via just importerad rom, och sedan 2011 har fler och fler upptäckter gjorts. Nu senast vid en odling i Örebro och då drog Jordbruksverket slutsatsen att parasiten därmed har nått alla svenska vattendrag.
”Nu när vi ser att den tyvärr trots allt verkar ha spridit sig i landet bedömer vi att det inte är möjligt att utrota den”, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Vilda fiskar klarar sig bättre
Enligt Öp.se var Agens X fram tills upptäckten i Sverige helt okänd i fisksammanhang, både i Sverige och i resten av världen. Man vet nu att den tillhör familjen sarcosystis.
Så här långt har Jordbruksverket inte fått in några vilda fiskar som uppvisat samma skador som de odlade, men däremot har parasiten identifierats i vild fisk i Indalsälven. Detta skulle kunna tyda på att vild fisk har bättre motståndskraft.
Läs mer på www.op.se
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
53 sekunder sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta