Fiskräkning i kända strömmar – viss oro över resultatet

Fiskarna i Vindelälven ska slippa utsättas för medicinrester.

Hur mycket fisk finns det egentligen i Jämtlands mest populära strömmar? Just den frågan håller länsstyrelsens personal på att dyka djupare i just nu, när de räknar fisk i bland annat Långan, Hårkan och Dammån.

Länsstyrelsen i Jämtland rodde i våras hem ett stort projekt för 6,5 miljoner kronor, där målsättningen är att säkra och stärka fiskbestånden i några av regionens mest kända fiskevatten. Ett av de första stegen är förstås att få en uppfattning av beståndens tillstånd i dagsläget, och det sker bland annat genom driftdykningsinventeringar.

Många är förstås nyfikna på resultaten så här långt, och den frågan går till projektledaren Anders Rydeborg.
– Vi är inte på långa vägar klara med allt, men preliminärt kan det sägas att vi ser mindre fisk än förväntat, framför allt harr, säger en något bekymrad Anders Rydeborg. 

Örjan Ernehed följer arbetet i Bötelsforsen. Foto: Anders Lundin

VARMT VATTEN SLÅR HÅRT

I många av de populära strykorna i Hårkan och Långan har det varit väldigt klent med fisk, och riktigt vad det beror på går inte att fastställa.
– En hypotes är att den varma sommaren 2018 slog hårt mot både insekter och fisk i strömmarna. Även värmeböljan i början av denna sommar kan ha gjort att fisken sökt sig till djupare partier, resonerar Anders som säger att även Gimån följer samma mönster.

När alla inventeringar är färdiga så ska ta länsstyrelsen försöka ta fram hållbara fiskeförvaltningsplaner tillsammans med berörda aktörer. Ett av de mest aktiva fiskevårdsområdena i området är Nedre Långan, som själva går i fronten för att skapa bättre förutsättningar.
– Vi har precis lagt ut stora stenar i Bötelsforsen, med hjälp av en grävmaskin med rörliga och hjulförsedda ben. Det fanns för få ståndplatser här tidigare, och nu satsar vi egna pengar för att det ska bli bättre för både fisk och sportfiskare, berättar fiskevårdsområdets ordförande Örjan Ernehed.
Ni som vill följa länsstyrelsens arbete och dykinventeringar kan göra det här!

Publicerad: 21 August 2020
Av: Anders Lundin