" /> Fiskrobot ska undersöka havet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Roboten SoFi har en bakkropp av silikon, vilket ger den en naturtrogen gång. Bild: MITCSAIL
Fiskrobot ska undersöka havet

Forskare har utvecklat en liten undervattensrobot som rör sig och ser ut som en fisk. Tanken är att den i framtiden ska kunna studera det marina livet utan att väcka uppståndelse och störa miljön.

Att filma och fota fiskar och andra snabbsimmande djur kan vara svårt. De undervattensfarkoster som finns är ofta stora och klumpiga, vilket kan göra djuren vaksamma och värsta fall rädda.
Men den lilla fiskroboten SoFi, som har en mjuk och följsam bakkropp av silikon, kan förhoppningsvis leda till helt nya möjligheter att dokumentera havets spännande liv. Genom robotens fisklika gång och utseende har testdykningar visat att den inte väcker samma uppståndelse som tidigare modeller. Dessutom kan den själv undvika kollisioner och enkelt ta sig in under koraller och håligheter. Dykare kan styra SoFi med hjälp av en kontroll som har en räckvidd på omkring 20 meter. Robotens flytförmåga styrs av ett snillrikt system som påminner om fiskarnas simblåsor.
Den nuvarande prototypen är endast försedd med en kamera, men forskarna från MIT, hoppas att modellen snart ska fungera som ett mindre forskningsfartyg.

Läs mer om SoFi här.

Läs en vetenskapliga publikation om projektet här

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta