Vad gör tullen med bevismaterial i form av flera ton fisk? Foto: Norska tullen
Vad gör tullen med bevismaterial i form av flera ton fisk?
Foto: Norska tullen[/caption]Ett rekordstort beslag av smugglad fisk har gjorts på gränsen mellan Narvik och Kirunafjällen. " /> Fisksmugglare torskade | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Fisksmugglare torskade

Vad gör tullen med bevismaterial i form av flera ton fisk? Foto: Norska tullen


Vad gör tullen med bevismaterial i form av flera ton fisk?
Foto: Norska tullen

Ett rekordstort beslag av smugglad fisk har gjorts på gränsen mellan Narvik och Kirunafjällen.
Det var natten mot påskafton som en varubil stoppades vid tullstationen i Björnfjell och trots det körde vidare. Bilen kunde stoppas någon kilometer in på den svenska sidan av E10. I varubilen hittade tullarna 2200 kilo torsk, kolja och hälleflundra.
Thore Simenstad säger till NRK att det är det största beslag han hört talas om under sina 23 år på norska Tullverket.
Som sportfiskare har man rätt att ta med 15 kilo av sin fångade fisk ut ur Norge. Denna lag kom till just för att det förekom att sportfiskare körde upp hela frysbilar och fyllde med fisk för at sälja på kontinenten. Huruvuda dessa beslgtagna ton med kolja, torsk och hälleflundra var sportfiskade, framgick inte.
 
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta