Vad gör tullen med bevismaterial i form av flera ton fisk? Foto: Norska tullen
Vad gör tullen med bevismaterial i form av flera ton fisk?
Foto: Norska tullen[/caption]Ett rekordstort beslag av smugglad fisk har gjorts på gränsen mellan Narvik och Kirunafjällen. " /> Fisksmugglare torskade | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Fisksmugglare torskade

Vad gör tullen med bevismaterial i form av flera ton fisk? Foto: Norska tullen


Vad gör tullen med bevismaterial i form av flera ton fisk?
Foto: Norska tullen

Ett rekordstort beslag av smugglad fisk har gjorts på gränsen mellan Narvik och Kirunafjällen.
Det var natten mot påskafton som en varubil stoppades vid tullstationen i Björnfjell och trots det körde vidare. Bilen kunde stoppas någon kilometer in på den svenska sidan av E10. I varubilen hittade tullarna 2200 kilo torsk, kolja och hälleflundra.
Thore Simenstad säger till NRK att det är det största beslag han hört talas om under sina 23 år på norska Tullverket.
Som sportfiskare har man rätt att ta med 15 kilo av sin fångade fisk ut ur Norge. Denna lag kom till just för att det förekom att sportfiskare körde upp hela frysbilar och fyllde med fisk för at sälja på kontinenten. Huruvuda dessa beslgtagna ton med kolja, torsk och hälleflundra var sportfiskade, framgick inte.
 
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta