Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskväg i Säveån

Nu ska fiskvägen vid Hedefors byggas inom 26 månader efter att ett naturreservat bildats av Länsstyrelsen. (Foto: Morgan Fihn)

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så blir det fiskväg i Säveån – vid Hedefors bruk. Nu har Mark- och miljööverdomstolen klubbat ärendet i Svea hovrätt.
Sportfiskarna berättar i ett pressmeddelande att domen föll under gårdagen. Det blir en fiskväg förbi kraftverket vid Hedefors bruk. Sportfiskarna var på plats som en av tre parter när uppgörelsen kom till stånd under gårdagen.
När omlöpet äntligen byggs får laxen i Säveån mer än dubbelt så stora lek- och uppväxtmiljöer jämfört med tidigare. Än en gång visar det sig att Sportfiskarnas långsiktiga arbete för ett bättre sportfiske och skydd av biologisk mångfald ger resultat.
– Det är mycket glädjande att alla parter efter alla turer kommit fram till en gemensam lösning och att det blir en fiskväg till sist. En fiskväg kommer innebära mer lax i Säveån, bättre förutsättningar för den utrotningshotade ålen, större biologisk mångfald, bättre fiske, större attraktionskraft för kommunen, samt att vi uppnår miljömål och vattendirektiv – med andra ord en vinst för samhället i stort, säger Christina Lindhagen Sportfiskarna.
Här kan du läsa Sportfiskarnas pressmeddelande.
Tidigare notiser hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta