Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskväg i Säveån

Nu ska fiskvägen vid Hedefors byggas inom 26 månader efter att ett naturreservat bildats av Länsstyrelsen. (Foto: Morgan Fihn)

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så blir det fiskväg i Säveån – vid Hedefors bruk. Nu har Mark- och miljööverdomstolen klubbat ärendet i Svea hovrätt.
Sportfiskarna berättar i ett pressmeddelande att domen föll under gårdagen. Det blir en fiskväg förbi kraftverket vid Hedefors bruk. Sportfiskarna var på plats som en av tre parter när uppgörelsen kom till stånd under gårdagen.
När omlöpet äntligen byggs får laxen i Säveån mer än dubbelt så stora lek- och uppväxtmiljöer jämfört med tidigare. Än en gång visar det sig att Sportfiskarnas långsiktiga arbete för ett bättre sportfiske och skydd av biologisk mångfald ger resultat.
– Det är mycket glädjande att alla parter efter alla turer kommit fram till en gemensam lösning och att det blir en fiskväg till sist. En fiskväg kommer innebära mer lax i Säveån, bättre förutsättningar för den utrotningshotade ålen, större biologisk mångfald, bättre fiske, större attraktionskraft för kommunen, samt att vi uppnår miljömål och vattendirektiv – med andra ord en vinst för samhället i stort, säger Christina Lindhagen Sportfiskarna.
Här kan du läsa Sportfiskarnas pressmeddelande.
Tidigare notiser hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta