Fiskväg i Säveån

Nu ska fiskvägen vid Hedefors byggas inom 26 månader efter att ett naturreservat bildats av Länsstyrelsen. (Foto: Morgan Fihn)

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så blir det fiskväg i Säveån – vid Hedefors bruk. Nu har Mark- och miljööverdomstolen klubbat ärendet i Svea hovrätt.
Sportfiskarna berättar i ett pressmeddelande att domen föll under gårdagen. Det blir en fiskväg förbi kraftverket vid Hedefors bruk. Sportfiskarna var på plats som en av tre parter när uppgörelsen kom till stånd under gårdagen.
När omlöpet äntligen byggs får laxen i Säveån mer än dubbelt så stora lek- och uppväxtmiljöer jämfört med tidigare. Än en gång visar det sig att Sportfiskarnas långsiktiga arbete för ett bättre sportfiske och skydd av biologisk mångfald ger resultat.
– Det är mycket glädjande att alla parter efter alla turer kommit fram till en gemensam lösning och att det blir en fiskväg till sist. En fiskväg kommer innebära mer lax i Säveån, bättre förutsättningar för den utrotningshotade ålen, större biologisk mångfald, bättre fiske, större attraktionskraft för kommunen, samt att vi uppnår miljömål och vattendirektiv – med andra ord en vinst för samhället i stort, säger Christina Lindhagen Sportfiskarna.
Här kan du läsa Sportfiskarnas pressmeddelande.
Tidigare notiser hittar du här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...