[/caption] " /> Bråk om fiskväg i Laholm | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bråk om fiskväg i Laholm

– Den odlade är ju egentligen också en form av vild lax eftersom den vandrar ut i havet och sedan kommer tillbaka, säger Roland Gottfridsson till Hallandsposten.

Bilder på blodiga Lagan-laxar som stångade mot Statkrafts betongfundament i Laholm upprörde många under gångna hösten. När nu Sportfiskarna och länsstyrelsen föreslår att fiskväg byggs förbi anläggningen kommer protester – från ordföranden i Laholms laxfiske, Roland Gottfridsson.
– Tänk igenom det så att ni inte förstör något som är bra, säger Gottfridsson till Hallandsposten.
Han menar att fiskväg och vilda laxar för med sig sjukdomar som kan hota laxodlingen – som försörjer Lagan med de laxar som fiskas upp.
– Det hade förstås varit trevligt med lax längre upp i Lagan men vi måste vara rädda om laxodlingen. Odlingen är bästa garantin för en ren stam, argumenterar laxfiskets ordförande och invänder mot uppspaltningen mellan vild och odlad lax.
Sportfiskarna hoppas dock att den odlade laxen kan fasas ut på sikt. Per-Erik Jacobsen, Fiskevårdskonsulent på Sportfiskarna Väst, förklarar.

– Vår allmänna hållning om kompensationsutsättning av lax är att skador skapade genom exploatering av vattenmiljöer, exempelvis vattenkraftsutbyggnad, bör i första hand kompenseras med åtgärder för att skapa naturliga vandringsvägar och möjligheter till naturlig reproduktion. Kompensationsutsättningar är en utväg som genom EU:s förvaltningsplan för lax på sikt ser ut att fasas ut.
Här kan du läsa hela artikeln i Hallandsposten.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta