[/caption] " /> Bråk om fiskväg i Laholm | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bråk om fiskväg i Laholm

– Den odlade är ju egentligen också en form av vild lax eftersom den vandrar ut i havet och sedan kommer tillbaka, säger Roland Gottfridsson till Hallandsposten.

Bilder på blodiga Lagan-laxar som stångade mot Statkrafts betongfundament i Laholm upprörde många under gångna hösten. När nu Sportfiskarna och länsstyrelsen föreslår att fiskväg byggs förbi anläggningen kommer protester – från ordföranden i Laholms laxfiske, Roland Gottfridsson.
– Tänk igenom det så att ni inte förstör något som är bra, säger Gottfridsson till Hallandsposten.
Han menar att fiskväg och vilda laxar för med sig sjukdomar som kan hota laxodlingen – som försörjer Lagan med de laxar som fiskas upp.
– Det hade förstås varit trevligt med lax längre upp i Lagan men vi måste vara rädda om laxodlingen. Odlingen är bästa garantin för en ren stam, argumenterar laxfiskets ordförande och invänder mot uppspaltningen mellan vild och odlad lax.
Sportfiskarna hoppas dock att den odlade laxen kan fasas ut på sikt. Per-Erik Jacobsen, Fiskevårdskonsulent på Sportfiskarna Väst, förklarar.

– Vår allmänna hållning om kompensationsutsättning av lax är att skador skapade genom exploatering av vattenmiljöer, exempelvis vattenkraftsutbyggnad, bör i första hand kompenseras med åtgärder för att skapa naturliga vandringsvägar och möjligheter till naturlig reproduktion. Kompensationsutsättningar är en utväg som genom EU:s förvaltningsplan för lax på sikt ser ut att fasas ut.
Här kan du läsa hela artikeln i Hallandsposten.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta