Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskynglen flyttar ut

Nu börjar det bli dags för lax- och öringyngel att lämna barnkammaren. Om man smyger längs åar och älvar kan man få se de små, prickiga skönheterna vid strandkanten.
Frampå försommaren börjar det bli dags för lax- och öringyngel att lämna grusbottnarna. I vårt avlånga land sker det vid lite olika tid. I Testeboån vid Gävle befinner sig många av ynglen nu alldeles inne vid strandkanten längs åns forsar och strömmar. Ofta där det bara är några centimeter djupt vatten. Ynglen är nu 25-30 millimeter långa.
Det är riktigt spännande att smyga fram längs stranden för att titta på de prickiga skönheterna. För den fiskevårdsintresserade ger mängden yngel en första fingervisning som resultatet av fjolårets lek.
Bernt Moberg

Små, prickiga skönheter kan iakttas i det grunda vattnet längs åns forsar och strömmar. (Foto: Bernt Moberg)

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta