Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
FJ-bloggare blev miljöhjälte

FJ-bloggaren och Älvräddarordföranden Christer Borg är Årets miljöhjälte. Han får dock dela titeln med två andra kandidater.
Det är hemsidan Minplanet.se som för någon månad sedan utlyste en tävling om Årets miljöhjälte. En av de nominerade var Christer Borg som snabbt tog ledningen i den omröstning som hemsidan ordnat. När alla röster var räknade visade det sig också att Christer fått överlägset flest, 3171 röster eller 36 procent.
Efter rösträkningen sammanträdde en jury och beslutade att utdela hederstiteln Årets miljöhjälte till de tre som fått flest röster. Det betyder att Christer får dela äran med familjen Åkerlind Elevall, Järna och Linus Källander, Stockholm. Dessutom beslutade juryn att ge ett hederspris till Simon Eisner, Göteborg. Pristagarna får äran, diplom och WWF:s årsbok.
Bakom hemsidan Minplanet.se ligger bland andra WWF. Du kan läsa mer om pristagarna på den här länken.
Christer Borg är en av Fiskejournalens flitigaste bloggare. Du hittar hans blogg HÄR.
Svenne Andersson

Christer Borg från Näsåker har blivit utsedd till en av Årets miljöhjältar. (Foto: Martin Falklind)

Christer Borg från Näsåker har blivit utsedd till en av Årets miljöhjältar. (Foto: Martin Falklind)

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta