Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
FJ-resa med tunga hugg

Fiskejournalens läsarresa på Vaeröy startade med storartat fiske – bland annat fångades sej på 15 kilo, torsk på 18,6 kilo och hälleflundra på 28,8 kilo.
Få platser i världen är mer lämpliga för havsfiskeäventyr än Vaeröy vid Lofoten. Tillgången på fisk och storleken på den fisk som fångas är fantastisk. Här har fiskeguideföretaget Wildwater fishing en toppmodern camp som erbjuder deltagarna en stor upplevelse och god komfort.
Under första fiskedagen fick många uppleva sitt livs spöböj och det var idel leenden på kajen när fisket var slut för dagen. I morgon satsar vi på hälleflundra och alla förutsättningar är på vår sida. Till och med vinden tycks, så här 80 distansminuter väst om Bodö, hålla sig i skinnet.
Anders Nicander

Första fiskedagen på läsarresan gav fångster som matchade högt ställda förväntningar.

Första fiskedagen på läsarresan gav fångster som matchade högt ställda förväntningar.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta