Fler lokala röster i kampen för att återställa Långforsen

Kristina Ernehed är boende i Kälom och projektledare på Jämtlands Kulturkompani.

Kristina Ernehed, som är boende i Kälom och journalist samt kulturarbetare, har skrivit en skarp debattartikel i Östersundsposten om Jämtkrafts planer och politikernas hantering av frågan.

I debattartikeln tar Kristina upp politikernas prat om utveckling och önskan att locka framförallt unga människor till Jämtland, och att besöksnäringen är viktig för att det ska hända. Hon menar att det är oattraktivt att bygga ett nytt kraftverk i Långforsen och att det hela egentligen handlar om prestige för några få maktmänniskor. Hon angriper AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersund för att gå runt beslut tagna i kommunfullmäktige. Fiskejournalen undrar hur ett sådant beteende påverkar det demokratiska systemet och den politiska trovärdigheten:
– Jag tror att när det upprepas gång på gång att personer i maktställningar inte tar det ansvar som kommer med sin position, så urholkas förtroendet kraftigt för de som är satta att styra våra gemensamma intressen, och jag tycker att det är det allvarligaste i frågan om Långforsen. Jag tycker också att det är väldigt relevant att fundera på vad det sänder för signaler till de unga generationer som ska ta över vårt samhälle att man som makthavare verkar kunna göra som man vill, säger Kristina.

Kristina efterlyser nu ansvarstagande från politikernas sida innan det är för sent för Långforsen och för förtroendet för politikerna.

Hon använder starka ord som att kärleken till länet ”går sönder” om politikerna låter frågan glida ur händerna.
– Ja, det är starka ord, men det är så jag känner. Jag drivs av en väldigt stark kärlek till det här länet och min hembygd, och jag vill att den ska få de allra bästa möjligheterna att utvecklas. Den här processen har pågått i princip hela mitt liv, det börjar bli dags att den får ett slut så att vi kommer vidare. Jag försöker att ta ansvar som är mitt att ta och jag räknar med att våra politiker kommer att ta det ansvar som är deras att ta, avslutar Kristina.
Den starka och engagerade debattartikeln kan du läsa här. Och här får du gärna hjälpa Kristina och alla andra som vill ha en återställd Långfors genom att skicka en vädjan till AnnSofie Andersson att beslutet från i våras om en återställning följs.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...