Det är med stor sannolikhet den ökande mängden rovdjur som ligger bakom minskningen av harr och öring i danska åar. Till den slutsatsen har DTU Aqua kommit efter att ha undersökt fyra åar på Jylland. " /> Fler rovdjur – färre harrar i Danmark | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Harrens framtid i Ljusnan ser ljusare ut, efter beskedet om miljonstödet.
Fler rovdjur – färre harrar i Danmark

Det är med stor sannolikhet den ökande mängden rovdjur som ligger bakom minskningen av harr och öring i danska åar. Till den slutsatsen har DTU Aqua kommit efter att ha undersökt fyra åar på Jylland.

DTU Aqua som svarar för kontroll och tillsyn av danska vatten och fiskbestånd har under fyra år följt utvecklingen i fyra vattendrag. De undersökta vattnen var i fint tillstånd, med god vattenkvalitet och bra habitat. De fångade fiskarna var friska och mådde bra och det förekom nästan inget sportfiske på de undersökta sträckorna.
Trots detta var den ont om vuxna fiskar, både harr och öring. Detta måste bero på predation av rovdjur menar DTU Aqua och pekar speciellt ut de ökande bestånden av skarv, utter och mink.
Inte så kul för danskt sportfiske som annars har förmånen av ett riktigt bra harrfiske i många mindre vattendrag.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta