Annons
Fler samebyar kräver att omfattas av Girjasdomen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Nu tar fler samebyar strid för att få förvalta fisket. Foto: Anders Lundin
Fler samebyar kräver att omfattas av Girjasdomen

Nu kräver fler samebyar i Norrbotten att även de ska omfattas av den uppmärksammade Girjasdomen, som ger dem rätt att förvalta fisket och jakten inom sitt område.

Det handlar om Girjas grannsamebyar i Gällivare kommun, Baste och Unna Tjerusj, som nyligen skickat en skrivelse till näringsdepartementet, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi. I brevet framkommer det att de aktuella samebyarna anser att domen i Girjasmålet omfattar även deras samebyar.
– Domen gäller endast Girjas sameby men det är endast Girjas som är prövade men det historiska materialet som ligger till grund för domen, det berör också våra samebyar, svarar Helena Omma från Unna Tjerusj till Sameradion & SVT Sápmi.

De menar att staten just nu olagligt förvaltar jakten och fisket på deras marker och att detta måste rättas till. Girjas sameby beslutade efter domen att bara personer bosatta i Norrbotten har rätt att köpa fiskekort inom samebyns område.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En polis och hans kamrater åtalas för att ha flugfiskat på en kvoterad sträcka. Foto: Samantha Deleo
Polis åtalad för tjuvfiske på specialsträcka i fjällen

Även solen har sina fläckar. Det kan vi konstatera efter händelsen i Kirunafjällen, där en polis togs på bar gärning för tjuvfiske.

Flera medier rapporterar om fallet där tre män åtalas för att ha flugfiskat utan giltigt tillstånd under en årlig fiskeresa i Kiruna i somras. En av männen var alltså en polis.
Det var två uppsyningsmän som fick syn på sällskapet, när de patrullerade över Välijåkkå i Kiruna kommun. Männen togs på bar gärning när de fiskade i en kvoterad sträcka, där det krävs specialtillstånd för att få fiska.

Männen nekar till brott, men medger att de inte haft rätt tillstånd. Polisen ska ha sagt i förhör att de varit noga med att fiska på rätt sida om kvoteringsgränsen. Det hela blir nu ett fall för rättsväsendet att ta ställning till.

Du kanske även gillar detta