Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nu tar fler samebyar strid för att få förvalta fisket. Foto: Anders Lundin
Fler samebyar kräver att omfattas av Girjasdomen

Nu kräver fler samebyar i Norrbotten att även de ska omfattas av den uppmärksammade Girjasdomen, som ger dem rätt att förvalta fisket och jakten inom sitt område.

Det handlar om Girjas grannsamebyar i Gällivare kommun, Baste och Unna Tjerusj, som nyligen skickat en skrivelse till näringsdepartementet, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi. I brevet framkommer det att de aktuella samebyarna anser att domen i Girjasmålet omfattar även deras samebyar.
– Domen gäller endast Girjas sameby men det är endast Girjas som är prövade men det historiska materialet som ligger till grund för domen, det berör också våra samebyar, svarar Helena Omma från Unna Tjerusj till Sameradion & SVT Sápmi.

De menar att staten just nu olagligt förvaltar jakten och fisket på deras marker och att detta måste rättas till. Girjas sameby beslutade efter domen att bara personer bosatta i Norrbotten har rätt att köpa fiskekort inom samebyns område.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta