Annons
Fler samebyar kräver att omfattas av Girjasdomen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Nu tar fler samebyar strid för att få förvalta fisket. Foto: Anders Lundin
Fler samebyar kräver att omfattas av Girjasdomen

Nu kräver fler samebyar i Norrbotten att även de ska omfattas av den uppmärksammade Girjasdomen, som ger dem rätt att förvalta fisket och jakten inom sitt område.

Det handlar om Girjas grannsamebyar i Gällivare kommun, Baste och Unna Tjerusj, som nyligen skickat en skrivelse till näringsdepartementet, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi. I brevet framkommer det att de aktuella samebyarna anser att domen i Girjasmålet omfattar även deras samebyar.
– Domen gäller endast Girjas sameby men det är endast Girjas som är prövade men det historiska materialet som ligger till grund för domen, det berör också våra samebyar, svarar Helena Omma från Unna Tjerusj till Sameradion & SVT Sápmi.

De menar att staten just nu olagligt förvaltar jakten och fisket på deras marker och att detta måste rättas till. Girjas sameby beslutade efter domen att bara personer bosatta i Norrbotten har rätt att köpa fiskekort inom samebyns område.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta