Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fler trålhinder i havet

Greenpeace gör det igen – placerar ut stora stenbumlingar i havet för att skydda ett känsligt, marint ekosystem. Den här gången är det havet vid Sylt i Nordsjön som får stenpåfyllning.
Det var vid den tyska ön Sylt som Greenpeace för första gången prövade taktiken med att placera ut stenar som trålhinder 2008. Året därpå upprepade man aktionen i vid Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt. Båda dessa områden är Natura 2000-områden och Greenpeace anser att de tyska och svenska regeringarna misslyckats med att skydda dem.
Det blev ett fasligt rabalder, men den svenska miljödomstolen gav Greenpeace rätt och bedömde att de utfört en ”naturvårdsåtgärd” när de placerat ut stenbumlingar.
– Greenpeace återupptar en räddningsinsats för ett känsligt marint område som plågas svårt av bland annat bottentrålning. Metoden har visat sig framgångsrik, men ansvaret att skydda områdena ligger egentligen hos den tyska regeringen, säger Jan Isaksson på svenska Greenpeace.
Svenne Andersson

Stenar på upp till ett ton vräktes ut i havet vid den tyska ön Sylt för att skydda området mot bottentrålning. (Foto: Greenpeace)

Relaterad nyhet från din region
39 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Båtmässan ersätts av en digital variant. Foto: Maximilian Weisbecker
Besked: Populära Båtmässan ersätts av digital Båtvecka

Nu har det väntade beskedet kommit. Liksom Sportfiskemässan tvingas även Båtmässan i Göteborg ställas in, åtminstone som fysisk mötesplats. Den ersätt dock av en digital variant, dessutom under en hel vecka.

Båtmässan i Göteborg, som brukar locka närmare 60 000 besökare, skulle ha firat 62 år detta år. Liksom många andra arrangemang så tvingas man dock ställa in, på grund av risken för smittspridning av Covid 19.
Lösningen blir i stället en coronasäker variant, alltså en digital variant som pågår mellan 5 och 14 februari.

Över 25 företag har redan anmält sitt deltagande, och de kommer att visa upp sitt utbud genom såväl digitala utställningar som privata visningar.
Arrangörerna hälsar att det inom kort dyker en kalender på deras hemsida, där de olika aktiviteterna presenteras. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta