Vanligtvis jublar sportfiskare åt välfyllda vattendrag, men frågan är om det inte börjar bli för mycket av den goda varan? Många vattendrag är redan så fulla att både broar och andra byggnader är i farozonen. " /> Floden kommer – väcker både oro och fiskförhoppningar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Vid laxens hus längs Mörrumsån går vattnet väldigt högt. Foto: Martin Johansson
Floden kommer – väcker både oro och fiskförhoppningar

Vanligtvis jublar sportfiskare åt välfyllda vattendrag, men frågan är om det inte börjar bli för mycket av den goda varan? Många vattendrag är redan så fulla att både broar och andra byggnader är i farozonen.

Det har varit en mild vinter i Sverige, vilket bland annat medfört att nederbörd kommit i form av regn i stället för snö. Stora vattenmagasin är proppfulla, och bland de sjöar som tvingats tvångstappats tillhör Vänern. I norra Sverige är det enormt mycket snö på vissa håll, i Kiruna uppemot 3 meter, och även i södra Lappland är det över 2 meter i fjällkedjan. Detta borgar för en rejäl vårflod om några månader. I södra Sverige har redan vårfloden anlänt, och framkallar både uppmärksamhet och oro där den drar fram.

Mörrumsån är exempelvis så full att den hotar intilliggande byggnader.

– Vi har 123 kubikmeter/sekund just nu och enligt prognosen ska det stiga till 131 innan det vänder framåt tisdag–onsdag till veckan. Dessutom vill man öka avtappningen vid Granö kraftverk vid Åsnen med 15 kubikmeter/sekund väldigt snart, för att minska trycket på dammen där, berättar Martin Johansson som är fiskevårdsarbetare på Mörrums Kronolaxfiske.

Ni som följde Vasaloppet kunde se hur snön vräkte ned, och prognosen är att det ska bli mildare väder under veckan med risk för ännu högre flöden.

– Det är inte mycket kvar upp till ena bron här vid laxens hus. Kommer det några träd flytande så är nog bron historia. Hur mycket vatten det blir i slutändan får vi se, men vi förbereder oss så gott det går, säger Martin Johansson.

I klassiska Emån gick det runt 90 kubikmeter under helgen, vilket väckte förhoppningar om att det skulle bli ett lyckat premiärfiske 1 mars. Fiskejournalen återkommer med eventuella fångstrapporter.

Läs även om detta arrangemang:

Meteträffen – en fartfylld förfest till Sportfiskemässan

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Du kanske även gillar detta