Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Flodvåg i Mörrumsån

Mörrumsån drabbades i går av en veritabel flodvåg, sedan fördämningen i Granödammen vid Fridafors brustit. Många sportfiskare tvingades avbryta sitt fiske.
– Eon, som äger dammen, har fått läget under kontroll med en extra fångdamm och förstärkningar, så nu håller vattenståndet på att återgå till det normala, säger chefen för Kronolaxfisket, Percy Assarsson.
Ett tag i går såg det kritiskt ut. Räddningstjänsten varnade för snabbt stigande flöden, kanske upp mot 80 sekundkubik, vilket skulle innebära en tredubbling av det just nu normala flödet.
– I det läget valde vi att informera på alla tänkbara sätt; via lokalradion, hemsidan, i receptionen och även till fiskare ute längs ån, säger Percy.
Det snabbt stigande vattnet svepte med sig mycket bråte och kunde ha blivit farligt för vadande fiskare.

Trots att Kronolaxfisket inte på något sätt är ansvarigt för händelsen väljer man ändå att kompensera de fiskare som fick avbryta sitt fiske. De kommer att få rabatt när löser fiskekort nästa säsong.
Svenne Andersson

Flodvågen svepte med sig en hel del, bland annat den här containern som kunde blivit livsfarlig för vadande fiskare.

Flodvågen svepte med sig en hel del, bland annat den här containern som kunde blivit livsfarlig för vadande fiskare.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta