Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Flötestrollad 100-klubbare

Jonas Nyström flötestrollade upp denna gädda på årets andra fiskepass på öppet vatten.

Jonas Nyström från Rättvik gav sig ut på årets andra fiskepass på öppet vatten. Platsen var sjön Siljan i Dalarna och resultatet blev en 113 centimeter lång gädda.
– Paravanen kom lite väl nära strandkanten, så jag trodde det var bottennapp, säger Jonas.
Ögonblicket senare insåg han att det var en gädda som tagit mörten och gjorde mothugg. En kort fajt senare låt gäddan i håvnätet och kunde sedan mätas till 113 centimeter. Gäddan släpptes tillbaks i Siljans vatten och självklart anmäler Jonas fisken till 100-klubben.
Här hittar du allt du behöver veta om 100-klubben.
Läs fler notiser om Siljan.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta