Niklaus Bauer var bara en av många duktiga gäddflugbindare på Värmlands museum i lördags.
Niklaus Bauer var bara en av många duktiga gäddflugbindare på Värmlands museum i lördags.[/caption]Det vallfärdade flugfiskare till Värmlands museum när Karlstad flugfiskesällskap bjöd in till flugbindningsträff. " /> "Flugbindning är konst" – stor succé | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
”Flugbindning är konst" – stor succé

Niklaus Bauer var bara en av många duktiga gäddflugbindare på Värmlands museum i lördags.


Niklaus Bauer var bara en av många duktiga gäddflugbindare på Värmlands museum i lördags.

Det vallfärdade flugfiskare till Värmlands museum när Karlstad flugfiskesällskap bjöd in till flugbindningsträff.
En spännande och lite annorlunda träff där besökarna både kunde njuta av duktiga bindare och samtidigt se en utställning med National Geographics bästa bilder.
Förutom alla namnkunniga bindare, stod Leif Milling och Håkan Karsnäser på föredragslistan. Där var spöbyggare, flytringsutställning och prova-på-bindning för barn.
En hel del fokus låg på gäddflugor, då Värmland kanske saknar utbudet av öringvatten, men definitivt inte gäddvatten. Mr. gäddflugfiske själv, Niklaus Bauer fanns därmed på plats.
Anders Bergström och Ola Ekengren, som hade arrangerat träffen, var överväldigade av alla besökare. Eventet är helt nytt, men dagens succé borgar för en fortsättning.
Nu under våren avlöser flugfiskeeventen varandra och nästa lördag är det dags för Havsöringens dag i Torslanda, utanför Göteborg.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta