Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Flundrakung utsedd

Grattis Erik Axner, du är 2011-års flundrakung.

Fiskejournalen startade projektet Release ’em tillsammans med CWC. Varje år koras en Flundrakung eller Flundradrottning. Nu är 2011-års kung utsedd, han heter Erik Axner och kommer från Degeberga.
Budskapet med Release ’em är: ”Släpp tillbaka hälleflundran och dela med dig av din upplevelse, så bjuder vi dig på den coolaste trofékepsen som skådats i havsfiskekretsar!”. Som en extra krydda korar vår jury en, vad vi anser, värdig Flundrakung eller Flundradrottning. Som bevis på vår uppskattning för förtjänstfullt bevarandetänk skickar vi ett fiskepaket samt en hälleflundratail!
Årets Flundrakung heter Erik Axner och kommer från Degeberga i Kristianstad kommun. Juryn var tämligen enig och tilltalades av det tydliga inslaget av ekofiske som präglade Eriks anmälningar.
Juryn tillägger att alla som anmält sin fångst till Release ’em är vinnare och hoppas på ett lika stort deltagande under 2012.
Här kan du läsa mer om projektet Release ’em.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta