Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den här flytvästen måste åtgärdas. Foto: Biltema
Flytvästar kallas tillbaka – har du koll på din?

Flytväst är såklart givet på sjön, men de måste naturligtvis fungera som de ska. Det gjorde inte en av Biltemas flytvästar, som nu kallas tillbaka för åtgärder.

Det är Biltema som tvingats till en återkallelse, och det hela sker efter ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Det handlar om produkten med artikelnummer 25-5528, 25-5529 samt 25-5540, och gäller flytvästar som är tillverkade före 2020.
”Det finns en allvarlig säkerhetsrisk i att patronerna i dessa västar kan gängas ur och medföra att västarna inte blåses upp om man hamnar i vattnet. Om patronen gängas ur fyller den således inte sin säkerhetsfunktion.”, framgår det av ett pressmeddelande.

Biltema uppmanar alla kunder som har någon av ovanstående uppblåsbara flytvästar att inte fortsätta använda dessa och kontakta närmaste varuhus för att få den åtgärdad. 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta