Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det var väldigt glest mellan fångsterna på premiären i Norrköping. Foto: Cityfiske Norrköping
Folk men ingen fisk: Vad sker i Norrköping?

Fisket efter lax och havsöring i Norrköping är rikskänt, och premiären brukar vara en folkfest. I år kom det också folk – men ingen fisk. Nu befarar sportfiskare att något galet har inträffat.

Det var dystra miner hos både sportfiskare och arrangörerna i Cityfiske Norrköping efter premiären 9 januari. Knappt en enda fisk fångades, åtminstone inte någon öring eller lax. Det finns flera olika teorier till orsaken, och enligt Kenneth Israelsson i Cityfiske lutar det starkt åt ett håll.
– Det har varit mycket säl i strömmen, både under hösten och vintern. Troligtvis går de hårt åt fisken, antingen äter dem eller trycker tillbaka dem. Någonting riktigt galet är det i alla fall med tanke på hur mycket fisk det var här så sent som 2018, förklarar Kenneth.

Kan begära skyddsjakt

Han berättar att ökade utsättningar av fisk inte gett ökat resultat, och att de nu funderar över framtiden. En möjlig lösning åt rätt håll vore att bevilja skyddsjakt på några av sälarna som är mest hemmastadda, anser han.
– Det är ju en känslig fråga. Sälar är ju söta djur och måste också få finnas, men det blir uppenbart problematisk när det krockar med sportfisket här. Vi kan inte flytta vår verksamhet, så någonting måste vi göra.

De tänker uppvakta kommunen i frågan, och även bolla med länsstyrelsen kring olika alternativ. De har tidigare fått låna några sälskrämmor av SLU, men dessa fungerar uppenbarligen inte i önskad omfattning.
– Sportfisket är viktigt för många, inte minst socialt. Vi har många ungdomar som kommer hit, men just nu är vi oroliga för framtiden, säger Kenneth Israelsson med en suck.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta