Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Det var väldigt glest mellan fångsterna på premiären i Norrköping. Foto: Cityfiske Norrköping
Folk men ingen fisk: Vad sker i Norrköping?

Fisket efter lax och havsöring i Norrköping är rikskänt, och premiären brukar vara en folkfest. I år kom det också folk – men ingen fisk. Nu befarar sportfiskare att något galet har inträffat.

Det var dystra miner hos både sportfiskare och arrangörerna i Cityfiske Norrköping efter premiären 9 januari. Knappt en enda fisk fångades, åtminstone inte någon öring eller lax. Det finns flera olika teorier till orsaken, och enligt Kenneth Israelsson i Cityfiske lutar det starkt åt ett håll.
– Det har varit mycket säl i strömmen, både under hösten och vintern. Troligtvis går de hårt åt fisken, antingen äter dem eller trycker tillbaka dem. Någonting riktigt galet är det i alla fall med tanke på hur mycket fisk det var här så sent som 2018, förklarar Kenneth.

Kan begära skyddsjakt

Han berättar att ökade utsättningar av fisk inte gett ökat resultat, och att de nu funderar över framtiden. En möjlig lösning åt rätt håll vore att bevilja skyddsjakt på några av sälarna som är mest hemmastadda, anser han.
– Det är ju en känslig fråga. Sälar är ju söta djur och måste också få finnas, men det blir uppenbart problematisk när det krockar med sportfisket här. Vi kan inte flytta vår verksamhet, så någonting måste vi göra.

De tänker uppvakta kommunen i frågan, och även bolla med länsstyrelsen kring olika alternativ. De har tidigare fått låna några sälskrämmor av SLU, men dessa fungerar uppenbarligen inte i önskad omfattning.
– Sportfisket är viktigt för många, inte minst socialt. Vi har många ungdomar som kommer hit, men just nu är vi oroliga för framtiden, säger Kenneth Israelsson med en suck.

Relaterad nyhet från din region
8 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta