Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Folket har talat – förbjud bottentrålning

Två tredjedelar av svenska folket vill förbjuda bottentrålning. (Foto: Anders Nicander)

I en opinionsundersökning som Greenpeace låtit Novus Opinion göra, framkommer att 2 av 3 svenskar vill förbjuda bottentrålning i alla svenska hav. Nio av tio svenskar vill stoppa trålning i känsliga områden.
– Vi anser att skyddade havsområden borde vara fredade från utvinning av alla naturresurser, men idag uppfyller inte skyddet mot skadligt fiske ens EU:s lågt ställda krav. Därför är det glädjande att en stor majoritet av svenskarna efterlyser betydligt kraftfullare åtgärder för att minska fiskets negativa miljöpåverkan. Ett totalförbud mot bottentrålning skulle också lösa många av fiskets problem.
Så säger Jan Isaksson, havsmiljöansvarig på Greenpeace. Och han är långt ifrån först med att peka ut bottentrålningen som ett av fiskets problem. Sedan man började tråla för över hundra år sedan har det funnits en opinion mot bottentrålning bland forskarna. ”Som att skörda säden med en bulldozer” är en liknekse som återkommer.
Den i det närmaste totala utfiskningen av Västerhavet är ett tydligt exempel på bottentrålningens effekter på miljön.
Läs fler notiser om Greenpeace och trålning.
Här kan du läsa mer om opinionsundersökningen.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta