Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Folkets röst avgjorde

Det blev folkets röst som avgjorde när det gällde att utse årets Drömresevinnare. Benny Hellström fick överlägset flest röster i omröstningen – och det räckte för totalseger, när även juryns röster räknats in.
Det var en överlycklig och näst intill stum Benny som tog emot samtalet från Fiskejournalen om vinsten. Benny Hellström får vid 73 års ålder göra en resa som få människor får möjlighet till.
– Det här är så fantastiskt, jag är rörd, säger Benny.
Benny fick snabbt ta sig en tur till Borlänge för att beställa ett pass. Hans gamla var över 23 år.
När Benny äntligen samlat sig och kunde börja ställa lite frågor undrade han förstås:
– Vad kan man fiska på Seychellerna?
HÄR kan du läsa mer om hur folket och juryn röstade.
Maria Ålander

Från Dalarna till Seychellerna. Snart bär det av för Benny Hellström.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta