Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Folkfest på havisen

De senaste veckorna har bjudit på härligt havsisfiske på Västkusten. Främst är det grann sill som fångas i stora mängder. Har du möjlighet så ta chansen att ge dig ut – men se upp med isen!
Sällan finns så mycket gott och nyttigt att hämta ur naturens skafferi som när sillen kommer in i fjordarna. Människor i hundratal i alla åldrar lockas ut till den bästa form av rekreation, motion och naturupplevelse som finns – sportfiske.
På  lördagsmorgonen högg sill i mängd på Ljungskileviken. Rapporter kom från de som valt att avbryta fisket för att inte få för mycket fisk. När jag passerade Ljungskile i skymningen såg jag att många fiskare fortfarande var kvar på isen. Rapporter om sillfångster har också kommit från Kungsbackafjorden, Björköfjorden och uppifrån Skredsvik i Gullmarsfjorden. Allt från pimpelspö anno 1800 till årets nyheter i spö- och rullväg syns i händerna på de fiskande. Har man bara en sillhäckla och ett sänke är man med i leken.

Ut och fiska! Men tänk på att havsisen är betydligt mer förrädisk än isen på den lilla insjön. Gå bara där andra gått före dig om du är osäker och tänk på att hastiga väderomslag och hårda västliga vindar kan bryta söder isen och göra den landlös.
Anders Nicander

sillfiske, isfiske, havsisfiske, havsisfiske

Härligt fiske i grandios miljö - silla går till. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta