Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
För kallt för kusten

Den kalla och envisa vintern lägger krokben för sportfiskare som tänkt sig svinga över öppet vatten. Nu har arrangörerna av kustfisketävlingen Blänkaren fått bita i det sura äpplet.

Kustfiskarna får ge sig till tåls ett tag till.

Kustfiskarna får ge sig till tåls ett tag till.

På vissa ställen ligger drivis flera sjömil ut från land, på andra är det öppet, men iskallt vatten. Det känns inte särskilt inspirerande att försöka fånga havsöring på den skånska kusten just nu. Därför har arrangörerna av Blänkaren beslutat skjuta upp tävlingen.
Blänkaren arrangeras av en handfull kustfiskeentusiaster och skulle egentligen ha ägt rum nästa lördag, den 13 mars. Men vintervädret gör att arrangörerna har beslutat skjuta upp tävlingen till den 24 april, när kung Bore förhoppningsvis har lämnat landskapet.

– Just nu är det nollgradigt i vattnet. Det ligger ett bälte med issörja hela vägen från Kivik ner till Ystad och fisken står bara och sparar energi, helt orörlig, säger Per-Olof Hansson på Fiske och Sportboden i Ystad till Ystads Allehanda.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta