Trots att endast tre vildlaxälvar är i närheten av att nå smoltproduktionsmålet föreslår EU-kommissionen nu ett ökat fiske. Alldeles för tidigt, menar vildlaxälvarnas företrädare. " /> För tidigt öka fisket av Östersjölax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nya utrustningsregler kan ge färre skador på laxen i Torneälven. Foto: Martin Falklind
För tidigt öka fisket av Östersjölax

Trots att endast tre vildlaxälvar är i närheten av att nå smoltproduktionsmålet föreslår EU-kommissionen nu ett ökat fiske. Alldeles för tidigt, menar vildlaxälvarnas företrädare.

Inom kort ska EU:s ministerråd besluta om laxfisket i Östersjön för nästa år. På ministerrådets bord ligger ett förslag från kommissionen om att öka uttaget med tio procent, från 95 928 laxar till 105 850 stycken.
Kommissionen anser att förslaget ligger i linje med strategin för ett maximalt hållbart fiske, men verkligheten säger något annat. Av Östersjöns nära 30 klassade vildlaxälvar är det bara tre, Torne älv, Kalix älv och Vindelälven som nått upp 75 procent av den möjliga smoltproduktionen. Alla övriga älvar är långt ifrån, eller till och med mycket långt ifrån att nå detta mål.
– Det känns onekligen för tidigt att öka uttaget då mer än 50 000 av dessa laxar kommer att fiskas upp på laxarnas uppväxtområden i södra Östersjön av danskar, balter och polacker i ett blandbeståndsfiske utan urskiljning om det är odlade laxar eller laxar från svaga vilda bestånd, säger Thomas Johansson som är ordförande för Östersjölaxälvar i Samverkan och Stiftelsen för Östersjölaxen.
Läs mer om EU-kommissionens förslag på den här länken.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta