Trots att endast tre vildlaxälvar är i närheten av att nå smoltproduktionsmålet föreslår EU-kommissionen nu ett ökat fiske. Alldeles för tidigt, menar vildlaxälvarnas företrädare. " /> För tidigt öka fisket av Östersjölax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Nya utrustningsregler kan ge färre skador på laxen i Torneälven. Foto: Martin Falklind
För tidigt öka fisket av Östersjölax

Trots att endast tre vildlaxälvar är i närheten av att nå smoltproduktionsmålet föreslår EU-kommissionen nu ett ökat fiske. Alldeles för tidigt, menar vildlaxälvarnas företrädare.

Inom kort ska EU:s ministerråd besluta om laxfisket i Östersjön för nästa år. På ministerrådets bord ligger ett förslag från kommissionen om att öka uttaget med tio procent, från 95 928 laxar till 105 850 stycken.
Kommissionen anser att förslaget ligger i linje med strategin för ett maximalt hållbart fiske, men verkligheten säger något annat. Av Östersjöns nära 30 klassade vildlaxälvar är det bara tre, Torne älv, Kalix älv och Vindelälven som nått upp 75 procent av den möjliga smoltproduktionen. Alla övriga älvar är långt ifrån, eller till och med mycket långt ifrån att nå detta mål.
– Det känns onekligen för tidigt att öka uttaget då mer än 50 000 av dessa laxar kommer att fiskas upp på laxarnas uppväxtområden i södra Östersjön av danskar, balter och polacker i ett blandbeståndsfiske utan urskiljning om det är odlade laxar eller laxar från svaga vilda bestånd, säger Thomas Johansson som är ordförande för Östersjölaxälvar i Samverkan och Stiftelsen för Östersjölaxen.
Läs mer om EU-kommissionens förslag på den här länken.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta