För tidigt öka fisket av Östersjölax

Fler laxar hoppar i Östersjön vildlaxälvar, men de flesta älvarna är långt ifrån att nå produktionsmålet. Ändå vill EU-kommissionen öka laxfisket. (Foto: Martin Falklind)

Trots att endast tre vildlaxälvar är i närheten av att nå smoltproduktionsmålet föreslår EU-kommissionen nu ett ökat fiske. Alldeles för tidigt, menar vildlaxälvarnas företrädare.

Inom kort ska EU:s ministerråd besluta om laxfisket i Östersjön för nästa år. På ministerrådets bord ligger ett förslag från kommissionen om att öka uttaget med tio procent, från 95 928 laxar till 105 850 stycken.
Kommissionen anser att förslaget ligger i linje med strategin för ett maximalt hållbart fiske, men verkligheten säger något annat. Av Östersjöns nära 30 klassade vildlaxälvar är det bara tre, Torne älv, Kalix älv och Vindelälven som nått upp 75 procent av den möjliga smoltproduktionen. Alla övriga älvar är långt ifrån, eller till och med mycket långt ifrån att nå detta mål.
– Det känns onekligen för tidigt att öka uttaget då mer än 50 000 av dessa laxar kommer att fiskas upp på laxarnas uppväxtområden i södra Östersjön av danskar, balter och polacker i ett blandbeståndsfiske utan urskiljning om det är odlade laxar eller laxar från svaga vilda bestånd, säger Thomas Johansson som är ordförande för Östersjölaxälvar i Samverkan och Stiftelsen för Östersjölaxen.
Läs mer om EU-kommissionens förslag på den här länken.

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...