Klimatförändringar kan leda till stora förändringar inom sportfisket. Inte bara när det gäller vilka arter som finns tillgängliga, utan även hur länge själva fiskesäsongen kan sträcka sig. " /> Förändrat klimat kan leda till längre fiskesäsonger | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Kommer Fiskedestination att hitta guldöringen i Lappland? Foto: Rolf Nylander
Förändrat klimat kan leda till längre fiskesäsonger

Klimatförändringar kan leda till stora förändringar inom sportfisket. Inte bara när det gäller vilka arter som finns tillgängliga, utan även hur länge själva fiskesäsongen kan sträcka sig.

Det kan konstateras att is-säsongerna blivit markant kortare på många håll i Sverige, och att isen inte ens hinner lägga sig på vissa håll innan våren kommer. Varmare väder påverkar också förhållandet mellan arter och fisktillväxten, där exempelvis abborren kan gynnas, samtidigt som rödingen missgynnas. Det kan du läsa mer om här!

Däremot kan det gynna sportfiskare, åtminstone när det kommer till hur länge säsongen i strömmande vatten varar. Populära vattendrag i Norrland som i dag har öppet under juni–juli–augusti, kanske inom en överskådlig framtid kan förlänga säsongen. Det handlar helt enkelt om trenden på flera håll att harren leker tidigare och att öringen leker senare.

– Om den här utvecklingen fortsätter så är det kanske möjligt att tidigarelägga säsongen i maj, och förlänga den i september, säger fiskbiologen Ingemar Näslund som föreläser just kring detta.

Han konstaterar att is-säsongen exempelvis blivit en månad kortare på jämtländska Storsjön sedan mätningarna startade 1871, och att väderstationen på Frösön redan uppnått en 2-gradig medeltemperaturhöjning sedan 1960-talet. I vissa bäckar har det medfört att harren börjat leka tidigare än innan.

Även om vattenflöden och förhållanden varierar stort mellan olika områden, så uppmanar han helt enkelt fiskevårdsområden att väga in effekter av klimatförändringar i förvaltningen av sina vatten.

Han är i nuläget inte akut orolig för bestånden av harr och öring även om alltför varma och torra somrar kan medföra problem.

– Däremot är rödingens öde, framför allt i skogslandet, något som bekymrar mig, konstaterar Ingemar Näslund.

Läs om fisketrender:

https://www.fiskejournalen.se/the-new-york-times-ny-guldalder-for-flugfisket/

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta